В Канада: 300 хиляди пчелни семейства опрашват маслодайната рапица, а "наемът" на 1 семейство е 150 долара!

Жени Владинова

Канадското пчеларство може да служи като вид стандарт за пчеларите в много страни по света. Канада се характеризира с високо ниво на производителност на труда, институционално развитие, интеграция в световния пазар и взаимодействие с научната общност и правителствените организации. Но това изобщо не означава, че в Канада е измислена чудотворна формула, която автоматично предпазва пчеларството както от вътрешни кризи, така и от „заплахи" от глобализацията.

Самите канадци признават, че пчеларската им индустрия днес изпитва редица сериозни затруднения. По-специално:

- отслабване на пчелни семейства;

- висока цена на пчеларските продукти;

- зависимост от вноса на пакети от пчели и пчелни майки;

- конкуренция от евтин вносен мед;

- намаляване на броя на канадските пчелари;

- зависимост от притока на чуждестранни работници.
Канадският съвет за меда съобщи, че за четвърт век броят на пчеларите в Канада е намалял с 2,5 пъти. Броят на пчелните семейства остана непроменен. Професионалистите, които съставляват 20% от общия брой пчелари, притежават над 80% от пчелните семейства.

Провинциите Алберта, Манитоба и Саскачеван, разположени в прерийната зона в южната част на страната, дават 2/3 от канадския мед. В тази зона са концентрирани най-големите пчеларски стопанства със средно 2 хиляди пчелни семейства, а трудът на чуждестранните пчелари и работници се използва широко.

Пчеларският сезон в прерийния регион продължава от май до август, в Квебек и на север - от средата на май до средата на октомври. А в крайбрежните провинции е от април до октомври. Повечето пчели зимуват в кошери, увити в изолационни материали. Зимните пътища се използват само в Квебек и на север от Алберта.

Допълнителен източник на доходи за пчеларите е отдаването под наем на пчелите за опрашване на културите.

0 За опрашването на маслодайна рапица са включени 300 хиляди пчелни семейства, а хибридната рапица - 80 хил. Наемът на едно семейство за опрашване на тази култура „струва“ 150 долара. Канада е световен лидер в производството на рапица.

0 35 хиляди пчелни семейства се използват за опрашване с боровинки. Наемът за едно семейство в този сектор е 90 долара. Канада е на второ място след САЩ по производство на боровинки.

0 За опрашването на ябълковите овощни градини привличат 15 хиляди пчелни семейства.

0 Средният наем за опрашване на плодове, зеленчуци и други култури е 120 долара.

Общият принос на медоносните пчели в канадската икономика се изчислява на 2 милиарда долара, което е 20 пъти повече от разходите за мед и други пчеларски продукти.