Слънчогледът е най-важната маслодайна култура и добро медоносно растение, осигуряващо в много райони главната паша. Въпреки, че цветовете на слънчогледа са двуполови, но благодарение на различното време на узряване на тичинките и плодника самоопрашването е изключено.

Цветовете на слънчогледа са събрани в едро съцветие - кошничка с диаметър 15-25 см. Във всяка кошничка има 1000-2000 цветчета, основната маса от които със слабо развити околоцветници носи генеративни функции. А малка част от едрите цветове с ярко оцветени венчелистчета, разположени по периферията на кошничката, служат само за привличане на насекоми. Цветовете на слънчогледа се отварят постепенно от края към средата на кошничката. Всеки цвят при нормални условия на опрашване живее по 2 дни, при това в първият ден от живота му узрява само прашецът, а близалцето узрява и придобива способност за възприемане на прашеца едва на втория ден, което изключва възможността за самоопрашване със собствен прашец.

След успешно опрашване цветът умира. В противен случай той може да продължава да цъфти до две седмици, “очаквайки” оплождане, но способността към формиране на плодове на тези цветове дори при кръстосано опрашване намалява.