За зрелостта на меда се съди по няколко начина:

1) питите в магазина (корпуса) са пълни;

2) пълните пити са запечатани 1/3 до 1/4 в горната си част]

3) при навеждане на питите в обратна посока и леко тръсване открития (незапечатан) мед не капе.

За да се извадят питите за центрофугиране, те трябва да бъдат освободени от намиращите се по тях пчели. Най-правилно е те да бъдат сметени с пчеларска четка или гъше перо, но това да стане внимателно, за да не се зацапат с мед.

Друг начин, който пчеларите използват, е рязко тръскане на питата над гнездото и допълнително използване на четката за отстраняване на останалите единични пчели.

Тези приоми се използват в по-малките пчелини и са твърде трудоемки. В големите пчелини е по-добре да се използват отпъждащи пчелите средства или специални пчелогонки.