Отглеждането на зеленчуци в двора или малката градина може да е истинска наслада, особено като сме положили усилия за чудесна реколта. Но може и да е разочарование, ако реколтата бъде поразена не само от лоши метеорологични условия, но и от животни. Въпреки че различните заграждения им пречат да влизат, съществуват и други трикове, на които можем да разчитаме в борбата с неканените гости.

Инсталирайте прожектори

Осветителните тела обикновено се използват за домашна сигурност, но могат да ви позволят да се възползвате от природата. Светлината може да отблъсква определени гризачи и животни през нощта, но недостатъкът е, че привлича насекоми. Така че вие по същество замествате един проблем с друг.

Изкуственото осветление обаче може да се окаже и удобна “стръв” за различни видове прилепи, които се хранят с насекоми. Инсталирайте прожекторите нависоко, така ще привлечете насекомите далеч от растенията и същевременно ще улесните прилепите да ви помогнат да редуцират тези вредители.

Постелка от глина на котешка тоалетна

Ако гледате котка в домашни условия, изберете постелка на тоалетната ѝ от натурална глина, вместо силиконова. Освен, че има способността да поема влага и течности, такава ще ви помогне и в борбата срещу насекоми и къртици.

От нея може да поръсите почвата около основата на растенията, за да не бъдат нападани от охлюви и плужеци.

Освен срещу тях, глинената котешка постелка може да отблъсква също къртици и гризачи. Когато забележите дупки, които ясно са изкопани от животни, смесете малко от натуралната котешка постелка с талк и я изсипете в тунела им.

Както котешката тоалетна, така и талкът са възпиращи фактори за много вредители. Попълвайки дупката, тя няма да унищожи подземната им тунелна мрежа, но ще ги принуди да бягат на друго място, далеч от собствеността ви.

Това е и по-добра алтернатива от опитите да наводните подземните тунели, или от други познати трикове.

Разпръснете косми

Косми от вашата коса или от тази на членовете на семейството се оказват естествен и ефективен ресурс за отблъскване на елени, зайци и охлюви.

Те може да бъдат събрани от четката ви за коса и да ги разпръснете по почвата.

Друг пример: ако се подстрижете у дома, може да сложите косата си в чифт стари чорапи и да ги закачите на клоните на някое дърво насред градината. Най-добре е косата да не е мита преди това, тъй като има определени шампоани, които могат да направят точно обратното - да привлекат животни. Те например харесват аромата на кокос.

Създайте шум

Много животни ще странят от място, където има шум. Не е необходимо да купувате скъпо ултразвуково устройство, за да държите животните далеч, тъй като вятърните звънци са също толкова ефективни. Градинарите поставят и изобретяват най-различни варианти на музикални инструменти за градината, задвижвани от вятъра.

Разпръснете бодливи стъбла

С бодливи стъбла, разпъснати около градината ще направите имота досадно място за катерици, кучета, зайци и други животни. Стигнат ли до трънливите ограждения, животните ще се върнат обратно по начина, по който са дошли, вместо да се опитват да прекрачат към градината ви. Единственото животно, което няма да бъде възпряно от бодливите растения, е еленът.

Чрез засаждане на специфични ароматни растения също може да отблъснете някои видове животни.