Къснозреещи и безсеменни сортове грозде

23 юни 2020
В лозята
43533
Няма снимка
Такава е формата на Русалка
1 2 3 4
 

Петричка есен

Много късен сорт. В района на Петрич гроздето му узрява към края на октомври. Гроздът е средно голям, зърното е средно едро, с дебела, жилава жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус.

Лозите са силнорастящи, с много висока родовитост.

Подходящи са къса и смесена резитба. Асмовидно отглежданите лози добре плодоносят и само при къса резитба - чепове с две очи. Може да се отглежда и по формировката Гюйо - чепове и плодни пръчки.

Късният срок на узряване и добрата съхраняемост на гроздето през зимата са ценни качества на сорта.

Може да се отглежда само в най-топлите райони на страната.

Алмерия

В района на Петрич и Сандански гроздето на този сорт узрява в края на октомври и началото на ноември. Гроздът е средно голям, коничен, полусбит, зърното е овално, средно едро, с жилава, дебела жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус.

Лозите са силнорастящи и много родовити.

При всички формировки препоръчваната резитба е чепове с две очи и дълги плодни пръчки с 10-12 очи.

Средният добив от е 4-6 кг от лоза при средностъблените формировки. Гроздето е издръжливо и може с успех да се съхранява и през зимните месеци.

Недостатък на сорта е, че цветовете му са женски, което налага допълнително опрашване. Поради тази причина на основата на него е селекциониран сортът Калмерия, който се отличава от Алмерия единствено по устройството на цвета и може да се самоопрашва.

Подходящ е за най-южните райони на страната.

Русалка

Узрява през първата десетдневка на август.

Гроздът е средно голям до голям, зърното е средно едро, овално, с тънка, крехка жълто-зелена кожица, месесто, напълно без семена.

Зърната му са податливи на напукване при влажно време, вследствие на което се напада от оси и други насекоми, както и от сиво гниене.

Лозите са средно до силнорастящи, отличават се с голяма родовитост.

При всички формировки резитбата, която се препоръчва, е на чепове с две очи.

Проявява слаба устойчивост на ниски зимни температури, но ранният срок на узряване позволява да се отглежда докъм 600 м надморска височина.

Русенско без семе

Среднорано зреещ сорт - узрява през първата половина на септември. Гроздът е средно голям, полусбит. Зърното е средно едро, с дебела крехка жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус. Зърната са без семена или със слабо развити рудименти. Подходящи са за консумация в прясно състояние и направа на стафиди.

Лозите са силнорастящи, с добра родовитост.

При всички формировки се препоръчва резитба на смесено плодно звено - чеп с две очи и плодна пръчка с 10-12 очи. Средната му студоустойчивост и срокът на узряване дават възможност да бъде отглеждан докъм 400 м надморска височина.

Русалка-3

Гроздето му узрява около средата на август. Гроздът е средно голям до голям, зърното е средно едро до едро, със средно дебела, крехка тъмносиня кожица, месесто.

Семената са меки рудименти, които не се чувстват при ядене.

Лозите са силнорастящи, с много добра родовитост.

При всички формировки резитбата трябва да е на смесено плодно звено - чепчета с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи.

Може да се отглежда до 500-600 м надморска височина.

Русалка-1

Узрява към края на август. Гроздът е много голям. Средното му тегло е около 600 г, но отделни гроздове достигат и 1600 г. Зърното е много едро, със средно дебела, жълто-зелена кожица, месесто, напълно безсеменно.

Лозите са силнорастящи, с много добра родовитост. Подходяща е резитба на чепове и плодни пръчки, както и само на чепове. Може да се отглежда до 600 м надморска височина.

Хибрид VI-4

Узрява през втората половина на септември. Гроздът е средно голям, коничен, полусбит. Зърното е едро, продълговато, със средно дебела, крехка, жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус, напълно безсеменно или с недоразвити семена (рудименти), които не се чувстват при ядене.

Лозите са силнорастящи, с добра родовитост.

При всички формировки препоръчваната резитба е смесено плодно звено - чеп с две очи и дълга плодна пръчка с 10-12 очи.

Поради сравнително късното узряване може да се отглежда само в по-топлите райони на страната.

Хибрид V-6

Узрява в края на септември. Гроздът е голям, кръстат и сбит. Зърното е средно едро, с дебела, крехка, жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус. Семената са слабо развити, не се чувстват при ядене.

Лозите са среднорастящи с добра родовитост.

Препоръчваната резитба при всички формировки е смесеното плодно звено - чепчета с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи. За отглеждането му са подходящи топлите райони на страната.

Тракийска перла

Узрява около средата на септември. Гроздът е много голям, отделни гроздове достигат и 1 кг.

Зърното е средно едро, овално, със средно дебела, жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус, напълно безсеменно или със слабо развити рудименти.

Лозите са силно растящи, с много добра родовитост. Препоръчваната резитба при всички формировки е смесеното плодно звено - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи. Подходящ за по-топлите райони на страната.

Славянка

Узрява през втората половина на септември. Гроздът е голям до много голям, а отделни гроздове достигат до 2 кг, разклонен, полусбит.

Зърното е средно едро, овално, със средно дебела, крехка, жълто-зелена кожица, месесто-сочно, с неутрален вкус, без семена или със слабо развити рудименти.

Лозите са силнорастящи, с добра родовитост.

Препоръчваната резитба при всички формировки е смесеното плодно звено - чепчета с две очи и плодни пръчки с 10 - 12 очи. Подходящ е за по-топлите райони на страната.

Бяло дребно без семе

У нас е известен още с името Султанина. Отнася се към групата на средно до къснозреещите сортове. Узрява към края на септември и началото на октомври.

Гроздът е средно голям до голям, разклонен. Зърното е средно едро, овално, със средно дебела, крехка, жълто-зелена кожица, месесто, напълно безсеменно или с много слабо развити рудименти.

Лозите са силно до буйнорастящи с добра родовитост.

Препоръчваната резитба при всички формировки е смесеното плодно звено - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, но в по-хладните райони ресите се източват в мустаци.

Може да се отглежда в най-топлите микрорайони на страната. От него се получават висококачествени стафиди.

Още от В лозята
0

В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата измръзват частично или напълно зимните очи. При по-голям студ това може да се отнася обаче и за пръчките

0

* Младите 2-3-годишни лози имат по-нежни тъкани и структура и съдържат по-голямо количество вода - т.е. те измръзват по-лесно от възрастните. * Лозите, които са били претоварени с грозде

0

* При температура минус 15-16 градуса измръзват зимните очи на по-слабо студоустойчивите сортове като Болгар, Кардинал, Димят, Тамянка. * Ако температурата се понижи до минус 17-18 градуса

0

По-чувствителни на ниските температури са десертните сортове След коледното и новогодишно затопляне станахме свидетели и на мразовити и ледени дни. Но това не е изненада, зима е все пак

0

Сега може да внасяте оборски тор През месец януари лозата се намира в период на относителен покой. Той е подходящ за торене на плододаващите насаждения

Последни новини
0

Промени в Закона за устройство на територията (чл. 147), които прие вчера Народното събрание, ще намалят административната проектирането и изграждането на оранжерии

0

"Тютюнопроизводителите ще получат 71,6 млн. лв. национална преходна помощ за кампания 2020 г. Средствата ще бъдат платени според индикативния график на фонд "Земеделие" - между 10 и 20 февруари"

0

Държавният фонд "Земеделие" е разпределил днес над 100 милиона лева по различни програми. Ресурс от 7,5 милиона лева отива за развъдните асоциации по схемата за държавна помощ за създаване и

0

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ утвърди 22 262 000 лв. по помощта de minimis за земеделски стопани, отглеждащи крави и/или юници, и/или биволи, овце-майки и/или кози-майки

0

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” одобри финансов ресурс в размер на общо 12 200 000 лв. по инвестиционните схеми за държавни помощи за 2021 г., съобщават от там

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Доста разсадници предлагат облепиха. Потърсете информация в интернет и преценете от кой от всички ще ви е най-изгодно и най-удобно да закупите растението. Ние не препоръчваме, тъй като не сме...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За Мафалда, внучката на Симеон Сакскобургготски, 2021-а започва с втора песен от предстоящия ѝ албум, който се очаква да излезе през пролетта. Сингълът се казва Asi Lo Hago Yo и е на испански език. “Песента ни напомня, че ние сами държим юздите на съдбата си”, пише в инстаграм Мафалда. Тя създава текста с Карола Росас и с Дани Собрино в Лос

По въпроса за Навални, Украйна и хакерите обаче президентът на САЩ втвърдява рязко тона След първия телефонен разговор на новия президент на САЩ Джо Байдън с руския му колега Владимир Путин САЩ и Русия постигнаха съгласие по договора Нов СТАРТ, ограничаващ разполагането на техните ядрени оръжия, съобщиха международните агенции

На 16 януари 20-годишният Илия Груев дебютира за „Вердер” в Бундеслигата. Така той стана първият българин с участие във футболния елит на Германия след пауза от почти 7 г. През декември в немски медии се появи информация, че дефанзивният полузащитник може да бъде преотстъпен, за да трупа игрова практика