Премахват се леторасли, накланят се клони,

Често лятната резитба на овощните дръвчета се пренебрегва от градинарите, заради опасения, че чрез нея ще се навреди на овощните дръвчета.

През лятото обикновено се премахват филизи, които не са необходими за формиране на короната. Сега те се отстраняват по-лесно, като се отчесват от основата с ръка. Така на тяхно място не покарват други клонки, тъй като не остават пъпки, както при зимната резитба, когато клонките се режат с ножица.

Премахват се и летораслите, които растат навътре в короната, както и конкурентите на водача и продължителите на скелетните клонки.

Лятната резитба е препоръчителна и в ситуациите, когато трябва да се огъват или накланят клонки, които растат неправилно. Сега е много подходящо, тъй като тъканите им са по-меки и това става безпроблемно.

Установено е, че клонките, които ще бъдат скелетни клони, са най-здраво свързани с централното стъбло и няма да се отцепят при по-силни ветрове, когато сключват ъгъл 45 градуса.

Ако растат по-изправени, се отклоняват с помощта на разпонка.

Ако се развиват в положение близко до хоризонтално, се привързват към централния клон, така че да образуват желаните 45 градуса.

Повече плодове - проредете ги

Така ще станат по-едри,

Когато дръвчета са образували много завръзи, съответно плодове, необходимо е да ги проредите. Дори по-голяма част от плодовете да се запазват и да узреят, те остават по-малки и не отговарят напълно на характеристиките на сорта.

Често се случва и част от завръзите или по-късно малките плодчета да опадат. Това всъщност е съвсем нормално, защото младото дръвче, а и не само то, не може да запази толкова плодове, колкото завръзи е образувало.

Освен това при някои сортове се получава така, че една година плододават обилно, а на следващата имат малко, а често и почти нямат плодове, т.е. наблюдава се алтернативно плододаване.

За да се избегне този проблем, а и за де се получават по-качествени плодове, решението е прореждане. Така с премахването на част от плодовете, ще се предоставят повече хранителни вещества за останалите на дървото, които ще наедреят повече.

Листни въшки по дръвчетата

За различните видове и какви мерки да се предприемат

Листните въшки вече са в овощните градини и вредят по всички видове. По овощните дървета се срещат много видове въшки. Сред най-опасните са: зелена ябълкова листна въшка, ябълково-живовлекова листна въшка, ябълково-житна листна въшка, червеногалова листна въшка, крушова листна въшка, черна черешова листна въшка, прасковена листна въшка, сливова листна въшка и много други.

Всички тези видове се срещат в градините в цялата страна. В зависимост от популацията и условията, те се намножават в различна степен.

Видовете въшки смучат сок от пъпките, дръжките на цветовете, цветовете, завръзите, а впоследствие - от листата и връхните части на летораслите.

Нападнатите растителни части може да се завият или не, а също да променят цвета или без го променят, други - да станат чупливи.

Някои видове, като червеногаловата листна въшка причинява червени подутини. Други, като прасковена листна въшка, е сред най-опасните преносители на вирусни болести по културните растения.

Листните въшки са много опасни в началото на вегетацията на овощните дръвчета, тъй като образуват колонии по върховете на летораслите и листата.

Нападнатите растителни части се деформират, завиват, растежът им спира. Някои видове листни въшки предизвикват окапване на завръзите и водят до деформиране на плодовете.

Въшките отделят медена роса, върху която се развиват чернилни гъбички, вследствие на които нападнатите части придобиват саждив цвят.

Сигурен признак, че по овощните дръвчета има листни въшки, е появата на мравки.

Борбата е през цялата вегетация

От значение са агротехническите мероприятия, които подпомагат правилното развитие на растенията - обработка на почвата, правилна резитба, оптимално торене. Едностранчивото азотно торене е предпоставка за масово намножаване на листните въшки.

Тъй като, както казахме, някои от листните въшки са преносители на опасни вирусни болести, борбата с тях не бива да се подценява.

У нас има регистрирани десетки продукти за растителна защита, които са одобрени за определени видове въшки и при различни култури.

РЕДОВНИ ТРЕТИРАНИЯ

За да се справите с листните въшки, трябва да третирате редовно, тъй като те развиват над 10 поколения през годината