Белокрилката е неприятел, който през последните години създава сериозни проблеми и в любителските градини

Вредителят развива до 10-12 поколения годишно.

Неприятелят зимува по растенията, отглеждани в оранжерии, както и по цветята в домовете.

Първоначално белокрилките се заселват по плевелната растителност, зеленчуковите и цветните култури.

Те се намират от долната страна на най-младите листа. През деня са неподвижни и само за кратко се разхвърчават на къси разстояния, ако се обезпокоят. През нощта са активни и прелитат от едни растения на други.

Женските белокрилки снасят оплодени и неоплодени яйца по долната страна на листата на групи. След 1-2 седмици се излюпват ларвите, които смучат сок основно от долната страна на листата и по-ограничено - от листните дръжки, стъблата и плодовете.

В градините, ако есента е топла, белокрилките могат да се наблюдават до ноември, но загиват при понижаване на температурата под 0 градуса. 

Борбата е трудна

За да е ефективна борбата, се препоръчва да се комбинират агротехнически мерки и химически средства.

Важно е третиранията да започнат още при отглеждането на разсада, след образуване на първите същински листа. Пръскането е насочено срещу възрастните преди яйцеснасяне, за ограничаване плътността на неприятеля. Извършват се две - три пръскания през 6-8 дни с контактни инсектициди.

Борбата трябва да продължи и засаждането на растенията в градината.

Първоначално може да се използват препарати с по-дълъг карантинен период, а по-късно - с по-кратък.

Белокрилките бързо развиват устойчивост към използваните инсектициди. Ето защо трябва да се редуват различни химични препарати, които са с различно активно вещество, както и с механизъм на действие.

Разрешени инсектициди са: абанто - 75 мл/дка, адмирал 10 мл/дка - 7.5-50 мл/дка, клоузър 120 СК - 20 мл/дка, конфидор енерджи ОД - 0,06%, натуралис 75-100 мл/дка, харпун - 50-112.5 мл/дка и др.