Не се бавете, изберете цветя за слънце!

Според последните метеорологични прогнози ни предстои сухо и горещо лято. Затова смятаме, че е редно да ви предупредим. Подгответе цветната градина още от сега. Изберете си растения, които ще устоят на високите температури, а сушата в почвата и във въздуха няма да им навреди много.

Не се бавете. Колкото по-рано насадите цветята, толкова по-здрава и силна коренова система ще развият, а ще станат и по-устойчиви.

И ако се чудите с какво да украсите балкона и двора, ето няколко предложения от нас:

Звездовидният пентас

Понася стоически пряко слънце, цъфти обилно

Пентас се появява отскоро на нашия пазар. Градинарите сякаш са предпазливи и недоверчиви спрямо него. Той не е много познат, а и досега не сме имали чак такава нужда от цветя като него. Е, време е да му отдадем заслуженото внимание и да му отредим място в градината или на балкона.

Тези цветя произхождат от Африка, Арабия и Мадагаскар. Ще цъфтят най-обилно, ако са засадени на слънчево място и в почва с добър дренаж. Цветовата гама се придържа към розово-червените краски. Кратки засушавания не се отразяват негативно, но по-продължителните компрометират цъфтежа, а могат да повредят и листата. При възстановяване на поливния режим растенията се съвземат бързо. 

Пенстемонът обича пчели, не понася застояла вода

В рода има над 250 вида с различни изисквания

Пенстемоните са интересни растения, които все още не са много познати у нас. В момента в търговската мрежа се срещат рядко. Те са интересни и разнообразни. Има ниски, пълзящи форми, както и такива, които израстват във височина. В зависимост от вида се избира най-подходящото място в лехата.

Основното и най-характерно предимство на тези градински цветя е, че са непретенциозни и доста устойчиви на несгоди. Не се справят само със застояване на вода. Развиват се най-добре на слънце, но понасят и частично засенчване. Размножаването отново зависи от вида.

Катарантусът ще замести петунията

Още е рано, но търсене не липсва

Винка или катарантус са двете имена, с които може да срещнете тези разкошни, бонбонени красавици. Сортовата им листа се обогатява с всеки изминал сезон. А който ги е отглеждал веднъж, вече ги търси, макар да е рано. На пазара се появяват първите разсади, а цената не се е променила.

Катарантусите се предлагат в 2 разновидности - изправено растяща (бордюрна) и каскадна (подходяща за висящи кошници и сандъчета). Не се чувстват добре в условия на ниски и колебливи температури. Просто спират да растат и цъфтят, затова не бързайте.

Предпочитат песъчливи и отцедливи леки почви. Поливането да е умерено и в никакъв случай не бива да се допуска задържане на вода. Важно е да се осигури и редовно подхранване.

Винката се размножава много лесно чрез семена. Дори при оптимални условия има склонност да се самозасява. Младите растения разцъфтяват скоро след поникването.

Лантаната е прелест с променлив характер

Идеална е за градина и балкон

Лантаната е едно от малкото цветя, които видимо и доста контрастно променят баграта на цветчетата си в процеса на цъфтеж. Тя привлича пчели и други опрашители, ефектна е и лесна за отглеждане.

За жалост образува плодчета, подобни на боровинки и много отровни. Пазете децата и косматковците, ако я отглеждате.

В общи линии това цвете иска малко от градинарите - слънце и вода. Справя се отлично с жегите, прощава пропуски в поливките и цъфти повече от обилно.

Има каскадни и бордюрни форми. Вкоренява се лесно чрез стъблени резници. Да се пази от белокрилка! 

Лиатрисът е атрактивен, не го нападат неприятели

Не понася тежки почви и много вода

Цветето е многогодишно, студоустойчиво. Цветовете му са повече от атрактивни - пухкави, лилави и противно на повечето цветя, разцъфтяват отгоре надолу, което го прави и много различен.

Лиатрисът обожава слънчеви месторастения. Вписва се в лехата идеално, но в задните редици. Цветоносът може да достигне до цели 2 метра височина, а листната розетка е чудесен пълнеж. Лиатрисът е подходящ за рязан цвят, привлича опрашители, но не се напада от неприятели. Може да се суши.

Препоръчва се засаждане на поне три растения в група. Разстоянието между тях да е около 40 см. От засаждане до цъфтеж минават между 70 и 90 дни.

Обичайните заподозрени

Цветята, които обичат слънце и жега са много повече от онези, които изискват сянка. Трудно е да изброим всички, но най-честите заподозрени са:

* Калдъръмчето и неговите производни. Без слънце цветовете не се отварят. Понася отлично засушаване и дори може да расте и цъфти в улука на къщата.

* Летният гербер също не отваря цветовете си без слънце. Той обаче изисква редовно поливане.

* Цинията се държи добре на прѝпечни места. Има склонност да заболява в по-влажни условия, а се напада и от белокрилки и листни въшки.

* Агератум и алисум са две уникални едногодишни растения. Лесни за отглеждане и много цъфтеливи.

* Флоксовете попадат също в тази група. Те са красиви във всичките си форми и рядко проявяват капризи.