Каква резитба изискват и на каква надморска височина да се отглеждат

Болгар

Това е изключително ценен средно рано зреещ десертен сорт, от дълги години познат на лозарите у нас.

Узрява около средата на септември.

Гроздът е голям, коничен. Зърното е много едро, продълговато, месесто, с приятен аромат. Кожицата е дебела, жилава, кехлибарено-зелена.

Лозите са силно растящи, с много добра родовитост.

При високи формировки на отглеждане резитбата трябва да е смесена - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-14 очи.

Средният добив от лоза при стъблено отглеждане е 8-10 кг. Поради слабата му студоустойчивост сортът може да се отглежда до 400 м надморска височина.

Мискет хамбургски

Узрява през първата половина на септември.

Гроздът е средно голям, разклонен. Зърното е едро, овално, с тъмносиня, дебела и жилава кожица, месесто-сочно, със силен мискетов аромат.

Лозите са средно растящи, с много добра родовитост.

При стъблено отглеждане препоръчваната резитба е на чепове с две очи.

За него е подходяща и формировката Гюйо - чепове с две очи и плодна пръчка с 12-14 очи.

Средният добив на грозде от лоза при средностъблена формировка е около 4 кг.

Поради средната му студоустойчивост препоръчваната надморска височина на отглеждане е до 400 м.

Италия

Узрява към края на септември. Гроздът е голям, до около 400 г, коничен, полусбит. Зърното е много едро, овално, с дебела, крехка, кехлибареножълта кожица, месесто-сочно, с приятен мискетов аромат.

Лозите са силно растящи, родовити.

При високи формировки резитбата трябва да е смесена - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи.

Средният добив на грозде от лоза при стъблените формировки е 5-6 кг.

Поради късния срок на узряване не е подходящ за отглеждане в райони с надморска височина повече от 300-350 м.

Препоръчва се за най-топлите райони на страната.

Алфонс Лавале

Узрява около средата на септември.

Гроздът е средно голям, цилиндрично-коничен, крилат, полусбит. Зърното е едро, овално, с дебела, жилава, синьо-черна кожица, месесто, с тръпчив вкус при непълна зрялост.

Практически е устойчив на сиво гниене, но е податлив на брашнеста мана.

Гроздето му е подходящо за съхранение през зимата.

Лозите са силно растящи, с добра родовитост.

При всички формировки подходящата резитба е смесено плодно звено - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи.

Асмовидно отглежданите лози може да се режат само на чепове с две очи.

При средностъблено отглеждане добивът на грозде от лоза е 5-6 кг.

Слабата студоустойчивост на лозите и сравнително късният срок на узряване на гроздето не дават възможност да се отглежда в райони с повече от 400 м надморска височина.

Сензо

Сортът е и винен, и подходящ за консумация.

Освен за направата на свежи трапезни вина, неподходящи за стареене, спокойно се употребява и като десертен.

Узрява около средата на септември.

Гроздът е средно голям, зърното е едро, яйцевидно, със средно дебела, жилава, тъмносиньо оцветена кожица, сочно-месесто, с хармоничен вкус, без аромат.

Отличава се с добра съхраняемост през зимата.

Чувствителен е на сиво гниене.

Лозите са средно растящи, високо родовити.

При всички формировки препоръчваната резитба е на чепове с две очи и плодни пръчки с 8 -12 очи.

Когато се отглежда асмовидно, може да е и само на чепове с две очи.

При формировка Гюйо средният добив на грозде от лоза е около 6-7 кг. Слабо устойчив е на ниски зимни температури.

Палиери

Това е средно до късно зреещ сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември.

Гроздът е средно голям до голям (около 300-400 г), полусбит до рехав. Зърното е много едро, с дебела, жилава тъмносиня кожица, месесто, сочно, с неутрален хармоничен, леко тръпчив вкус.

Лозите са силно растящи, с висока родовитост.

Не са устойчиви на ниски зимни температури, което ги прави пригодни за отглеждане в относително по-топлите райони на страната.

n Очаквайте къснозреещите сортове.