Осветлението в градината е важно не само за красотата, но и за сигурността. За да се убедите в това, достатъчна е само една разходка в задния двор или в градината с лампа в ръка.

Добре обмислената и компетентна осветителна система улеснява ориентирането в градинския парцел в тъмното и придвижването около него с високо ниво на сигурност.

А с помощта на декоративно осветление на цветни лехи, градински пътеки, стъпала, храсти и дървета можете да създадете индивидуална атмосфера в своята градина и да удължите времето на общуване с природата.

Наистина градинското осветление е сходно с изкуството - може да създаде безпрецедентни ефекти, които се раждат от съюза на растенията и декоративното осветление.

Нека разгледаме конкретни примери на ландшафтни дизайнерски проекти, които използват градинско осветление. Така ще почерпите идеи как не само да защитите себе си, къщата и гостите, но и да придадете на двора атмосфера на празник, мистерия или романтизъм.

Функционалното

на първо място осигурява безопасно движение в тъмното около обекта и близо до него. Ако разгледаме градината или задния двор от гледна точка на удобната безопасност, тогава осветяването на верандата на къщата, входа към гаража или паркинга, пътеките за колата и градината може да се счита за достатъчно ниво.

Проследявате пътеките

Ако става дума за най-простия и не скъп начин за осветяване, който е близо до дома, тогава е достатъчно равномерно да поставите лампи по градинските пътеки. Това може да бъде в основата на градинското осветление и за малки площи да е подходящо.

Дизайнерът съветва

При проектирането на функционално осветление е важно да запомните няколко основни аспекта.

* Осветителното оборудване трябва да бъде издръжливо на атмосферните условия, лесно и удобно заексплоатация и поддръжка.

* Необходимо е да се поддържа хармония между нивото на осветеност на пътеките и други пейзажни обекти. Вървейки по алеята, ще почувствате дискомфорт, ако е залята с твърде ярка светлина. Максималното ниво на яркост е по-добре да се съсредоточи върху осветяването на акценти - беседки, вътрешни дворове, дървета или храсти.

* Важно е фасадата на сградата да остане най-осветеното място на обекта, за жителите на къщата и техните гости е психологически по-лесно да се преместят от по-тъмно на място с ярко осветление.

* Друг фактор за психологически комфорт е това, че дори в най-мрачното време на деня, границите на двора или парцела са видими.

Подови лампи

За организирането на функционално осветление са подходящи както обикновени лампи с нажежаема жичка, така и енергоспестяващи, луминесцентни и с различни методи за монтаж.

Най-често се използват конвенционални подови лампи. Това са осветителни устройства, които са монтирани вертикално и са оборудвани с дифузори от матирано стъкло, които значително подобряват качеството на светлината.

Подовите лампи стават все по-популярни, но има и дизайнерски проекти с оборудване в ретро стил.

Светеща сфера

Органичната форма на сферата, изработена от карбонат или поликарбонат, оборудвана с лампи с ниска мощност, може не само слабо да освети, но и да украси ландшафтния дизайн на всяка градина.

Слънцето зарежда

Слънчевите осветителни устройства се зареждат през деня от слънцето (за това са оборудвани със специални батерии) - осигурява се слабо осветление на значителни участъци от задния двор или градината през нощта.

Такива устройства са мобилни и не е необходимо да бъдат свързани към електрическата мрежа.

Те могат да бъдат махнати за зимата или да се прехвърлят през топлия сезон в различни части на градината, за да подчертаят определени предмети, като постоянно променят външния вид и атмосферата на вашия парцел.

Поради факта, че устройствата със слънчева енергия са оборудвани със сензори и светодиоди, които се включват автоматично, такова осветление може да продължи и през цялата нощ.

Изборът на осветителни тела

За да не се объркате, когато избирате осветителни тела, можете да използвате едно просто правило - ако ландшафтният дизайн на градината е доста разнообразен, доминиран от различни цветни лехи, вътрешен двор с градински мебели, алпийски хълмове и много други декоративни елементи, тогава е по-добре да изберете лаконични форми или използвайте скрито осветление.

А в случай на ландшафтен дизайн, стремящ се към минимализъм, можете да използвате ретро светлини, фантазни форми и различни нюанси на осветление.

Напоследък вградените осветителни системи се използват доста широко не само на закрито, но и в градините. Можете да вградите лампи в основата на стъпала, алпийски хълмове, фонтани, огради, екрани и други пейзажни елементи.

ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ

* Не забравяйте да поискате от магазина сертификат за безопасност на устройството.

* Уверете се, че сертификатът съдържа информация за степента на защита на закупената стока.

* Попитайте за гаранционния срок на елемента за външно осветление.

* Обърнете особено внимание на материала на уреда. Светлинното тяло ще бъде активно повлияно от слънчева светлина, влага и други метеорологични прояви.

* Проверете дали е боядисана вътрешната страна на крепежната стойка; ако ръждясва, тя трябва да бъде изхвърлена.

Лампи от неръждаема стомана (боядисани), чугун и алуминиеви сплави се оказват доста добри.

Декоративното

С настъпването на тъмнината всяка, дори и най-красивата и изискана градина, губи своята индивидуалност.

Цветни лехи, градински скулптури, езерца и фонтани стават неразличими в здрача.

Правилно организираното осветление на задния двор или градина може да трансформира изящната красота на природата и

да създаде уникален нощен образ на обекта

който ще бъде напълно различен от външния вид на двора през дневните часове. Вие решавате каква нощна градина е подходяща за вас - мистериозна или романтична, изпълнена с драма или празнично забавление.

Вашите къща и градина ще изглеждат естествено през деня и мистериозно вечер, ако успешно комбинирате функционалността на осветлението с неговата декоративност.

Интересен декоративен ефект може да създадете чрез подчертаване на растения (дървета и храсти). За да направите това, на земята инсталирате мини-прожектори (в малки вдлъбнатини).

В зоната за почивка

Осветяването на вътрешения двор, тераса или беседка е начинът да сте навън до късно вечер и в дъждовни или облачни дни. Тъй като осветлението (соларното) въз основа на натрупаната слънчева топлина не е твърде ярко, по-добре е да използвате електрически източници на светлина за общите части. Тя може да бъде под формата на вградени прожектори или цели окачени от тавана лприказни светлиниы и лампи.

Варианти са красиви многоцветни бутилки, сложни абажури от пластмаса или дърво или ярки сфери.

Екстравагантен дизайн се получава и от лъскав метал - изборът на централно осветление в зоната за отдих зависи от вас.

В зависимост от това каква атмосфера искате да дадете на мястото за срещи, осветлението може да бъде камерно и уютно или по-празнично и ярко.

Дизайн на лампите

В зависимост от личните си предпочитания можете да поставите осветителни тела в земята, да ги прикрепите на високи стълбове, или да ги разположите на определени места в градината, където искате да акцентирате с тях.

. Сферичните осветителни тела, разположени на земята, например са прекрасно решение за декорация на определени кътчета от градината. Те ще превърнат беседката ви в романтично място вечер, или ще придадат магическо излъчване на басейна ви.

. Лампите с високи стълбове пък са идеални, ако имате голяма градина с много алеи. Те ще осветяват цялата ви градина и в същото време ще ви дадат усещане за простор и сигурност дори и вечер.

. Друго решение са градинските фенери, разположени по дърветата. Те са идеални за парти в градината, или за вечеря с приятели. При избора им можете да се спрете на модели, които се захранват със слънчева енергия. Предимството при тях е, че са абсолютно безопасни за околната средна, не се нуждаят от окабеляване и ще ви спестят разходи за електричество.

Скрити светлини

Друг вариант за осветлението на градината е чрез вграждане на осветителни тела в стълбите, алеите, или дори във фонтаните. Това индиректно осветление помага да очертаете контурите на градината, освен това няма да дразни очите ви вечер.

Особено красиви са цветните акценти в градината, ако решите да използвате лампи около алпинеум, или във фонтан. В случай, че решите да осветите басейн или езеро, вариантите са да разположите множество осветителни тела по брега, или да акцентирате с ярка лампа в центъра, с която да избегнете усещането за твърде голяма дълбочина.

Все по-голям брой проекти за ландшафтен дизайн се стремят да използват LED осветление, което ви позволява да създавате вид скрита осветеност, без да използвате прожектори и лампи.

В този случай за поддръжката на LED лампи с ниско напрежение се използва всякакъв вид опора - камък, клон или изграждане на сгради и конструкции.

Светодиодите са скрити в короните на дървета и храсти, поставени в цветни лехи, създаващи много възможности за трансформиране на градината в тъмното.

Светлинно шоу с водата

Спектакълът на замислено осветената вода е хипнотизиращ. Многоцветното осветление е в състояние да трансформира вашето водно тяло, а един цвят ще придаде значение и благородство.

Осветяването на басейни, малки водоеми, фонтани и други изкуствени резервоари е в състояние да промени съществено облика на градината.

Светещи магии

* С помощта на осветление можете да зонирате просторен градински парцел и да създадете визуално разширение на границите в малък двор - топлата светлина ни приближава до обекта на осветяване, студената светлина визуално го премества

* За местата за почивка (открити тераси, вътрешни дворове, детски площадки и беседки) е по-подходяща мека разсеяна светлина от топли тонове. Затъмненото осветление може да създаде уютна атмосфера, която ще благоприятства общуването и приятното забавление със семейството или приятелите.

* Ако градината използва лампи с различни цветове, тогава е желателно те да се допълват взаимно. Обикновено достатъчно е използването на 2-3 цвята. Много ярък бял цвят е в състояние да "отнеме живота" на вашата градина, бъдете внимателни с неговото използване. Червените и кафяви цветове също трябва да се използват внимателно и дозирано.

* Можете да създадете празнично осветление в градината, като използвате гирлянди и LED ивици, поставени върху дървета, в беседката или около периметъра на вътрешния двор.

* А защо да не направите сами оригинални лампи или да закупите осветителни тела с необичаен дизайн? Експериментирайте, не ограничавайте въображението си, но не забравяйте за безопасността и функционалността.

СЪВЕТ

Добре е да се създаде проект за осветяване на парцела още в началото на създаването на пейзажната концепция.

Осветлението се планира успоредно с проектите на беседки, тераси, алпинеуми, градински пътеки, закрити и открити площи, вътрешни дворове и други съоръжения за отдих.

Ако не включите осветителната система в първоначалния план за ландшафтен дизайн на двора, впоследствие можете да понесете допълнителни разходи и да отделите повече време и усилия, за да я организирате.

Ще трябва да инсталирате електрическото оборудване и това може да доведе до известна реорганизация на вече създадения ландшафтен дизайн.