Прави се през юни, но се изискват парникови условия

Размножаването чрез зелени резници е операция, която иска да опита всеки по-малък лозар в двора или на малкия си масив. Това се прилага, например, когато искаме да постигнем ускорено размножаване на новосъздадени сортове лози.

За целта през първата половина на юни се избират добре развити леторасти

Те трябва да се вземат в сутрешните часове на деня, защото тогава тъканите са по-свежи и съдържат повече вода.

Летораслите се нарязват на резници, които трябва да бъдат с по една или две пъпки.

Долният срез на резниците, избрани да имат две пъпки (което по-често се прилага), е редно да се направи на 2 мм под възела, а горният - на 2 см над възела, като между двата възела междувъзлието остава почти цяло. След това долният лист трябва да се премахне, а горният - да се съкрати до една трета от размера си.

Ако сте избрали резникът да е с една пъпка, тогава се запазва горната пъпка и над нея се оставят 2-3 см от междувъзлието. Листото пак се съкращава до една трета, под пъпката се оставя почти цялото междувъзлие. Тези резници се вкореняват най-добре в полиетиленови тунели (ако няма оранжерия) в корито с пясък или перлит. Професионалистите, които го правят, поддържат изкуствена мъгла.

Резниците се засаждат на дълбочина 3-4 см и между тях разстоянието трябва да е поне 10 на 10 см, или 15 на 15 см.

За тях трябва да се поддържа влажност на въздуха от 85 до 95%, а температурата да бъде 25-30 градуса, да се подхранват с разтвори на макро- и микроелементи. Докато се развиват, се пръскат и срещу болести и неприятели. Лозите се изваждат наесен, когато могат да се засадят.

За създаване на лози на собствен корен са необходими резници с дължина 38-40 см. Преди засаждането се премахват всички очи, като се оставя само горното и над него се запазват 2 см от междувъзлието. Долният край на резника се реже на 2 мм под долния възел - напречно, като се внимава да не се засяга възела.

Различават се 3 вида резници - за тях пишем отделно.

Кои са видовете резници, къде да се засаждат?

Най-често се правят с пета

В зависимост от начина, по който става отрязването на пръчките от лозовата главина, могат да се произведат три вида резници.

Резник с пета се получава, когато се отрязва до основата, но с част от повърхността на старата плодна пръчка. При него има миналогодишен чеп. Той се използва най.често.

Резник с двегодишна дървесина се получава като се реже като част от стара плодна пръчка, или с чепа.

Има и резник с част от многогодишна дървесина.

Внимание!

Засаждането на лозя с този вид резници на собствен корен трябва да се прави само на силно песъчливи почви. Иначе има опасност коренова филоксера да повреди корените, а в резултат на това те загиват.

Някои стопани създават и у дома парникови условия и вкореняват резници - става със спазване на правилата за климата и старание
Някои стопани създават и у дома парникови условия и вкореняват резници - става със спазване на правилата за климата и старание
При добро отглеждане резниците пускат и добри корени, което е важно за бъдещото растение
При добро отглеждане резниците пускат и добри корени, което е важно за бъдещото растение