Нерядко под влияние на вредното въздействие на някои неблагоприятни за живота на майката или на цялото пчелно семейство условия, настъпва неправилно развитие на яйцата и на какавидите и формиране на уродливи пчели, обяснява д-р Наско Кирилов, двм

0 Хермафродитните пчели имат признаци едновременно и на пчела работничка и на търтей. Те не са способни за никаква работа и пчелите сами ги изгонват. Предполага се, че това явление се дължи на частично оплождане на яйцето, което е започнало да се развива партогенетично.

0 Търтей албинос. Албиносите са пчели, по-често търтеи, които по време на тяхното развитие в килийката под влияние на неблагоприятните условия се излюпват с бели очи  (поради липса на пигмент). Албиносите не виждат и за това лошо летят или никак не летят.

0 Циклопите или еднооките пчели притежават на челото едно сърповидно око.

При всички тези уродства се прибягва до сменяване на майката.

0 Безкрилите пчели и търтеите с недоразвити крачка и крилца са в резултат на: изстудяване в стадия на какавида - явление, особено често при прегледа през студено време; даване на личинката на нектар и прашец от някои отровни за тях растения; отравяне на личинките с развален прашец; отравяне с прашец и нектар, събиран от обработени с инсектициди растения; силно стръскване на питите със запечатано пило; восъчния молец, който, правейки ходове в питата с пило, поврежда личинките и осакатява какавидите; паразитното заболяване.

0 Пчелkи-майки - при напълно развита полова система притежават кошнички и восъчни огледалца най-вероятно поради недостатъчно хранене на личинката.

0 Търтеи-джуджета се излюпват от "гърбато пило" (неоплодени яйца), снесени в пчелна килийка при търтовките.