Един от най-лесните начини да се създаде цветна градина с оптимален ефект през по-голямата част от годината е засаждането на растения с интересна листна маса.

Сладките картофи (Ipomoea batatas), кръсени така заради приликата, са идеалните растения за тази цел.

Доскоро у нас те бяха сравнително непозната култура, независимо че притежават хранителни, полезни и изключителни украсни характеристики.

Листната маса на бататите ни препраща към едни по-екзотични кътчета.

Разнообразието от тонове и форми се вписва идеално в миксови контейнери, цветни лехи и монотонни, но впечатляващи алеи.

Лечебна и вкусна храна

Изключително богатите на антиоксиданти, фибри, витамини и минерали кореноплоди действат благоприятно на организма и здравето ни. Хората с високи нива на кръвна захар могат да ги хапват без притеснения. Дори е доказано, че те имат способността да намаляват и контролират този показател. Според други опити бататите имат противоракови свойства, а редовната им консумация подобрява функциите на мозъка, ефективността на имунната система, зрението и т.н.

Най-лесният начин за приготвяне на кореноплодите е да се запекат на фурна. Още в древността те са намирали място в редица рецепти, а у нас тепърва си проправят път към трапезата.

ВНИМАНИЕ!

Сортовете, които се използват за декорация, не са подходящи за консумация!

Изискват поне 6 часа слънце

Тогава са най-красиви

Листната маса на бататите е причината те да се използват широко в декоративното градинарство. Почвопокривният или каскаден ефект, който създават така добре, се отдава на малко други растения. А когато към уравнението добавим и форми и цветове (златно, бронзово, пурпурно, червено, и дори магично черно), задачата става лесна.

Най-наситените краски се получават при пълно слънчево греене или не по-малко от 6 часа на ден. Ще се изненадате колко красиви са и фуниевидните цветове на сладките картофи, въпреки че не те са ценни, а и се забелязват сравнително рядко.

Tоплината е основният ограничителен фактор за бататите. Те не биха понесли дори положителни температури близки до нулата. Точно затова разсад или готови комбинации с тях се появяват в началото на лятото в търговската мрежа.

Засаждайте смело, но и внимателно

Може да се наложат резитби за контрол

Растението държи сравнително висока цена за брой, но това не бива да ви спира, защото с едно ще покриете доста голяма площ. Важно е почвата да бъде добре дренирана. При преовлажняване бързо се стига и до загниване на кореновите удебеления.

Разстоянието от растение до растение не бива да е по-малко от 30 см за най-дребните. За едрогабаритните е необходимо доста повече място. С напредване на развитието на надземната маса ще се наложи да се направи резитба. Само така можете да оформите и "подредите" бататите. Силните връхчета можете да вкорените.

При засаждане внимавайте, защото стъбълцата са крехки и се чупят лесно особено в млада възраст. Иначе подходът "смело и безотговорно" е работещ.

В контейнер ги подхранвайте

Рядко страдат от болести и неприятели

Ако растенията са здрави, проблеми с болести не би тябвало да има. Не е невъзможно обаче бататите да бъдат нападнати от белокрилки, листни въшки и бълхи, както и други неподбиращи храната си инсекти. Болестите най-често са причинени от преполиване и задържане на вода.

Липсата на дренаж може да се окаже пагубна в контейнер. Сладките картофи се чувстват добре в не много тясно пространство само ако им се осигурят редовни, но умерени поливки и адекватно подхранване. Все пак активният растеж трябва да бъде подсигурен.

Комбинацията с други растения е успешна при правилни грижи.

Избор на сорт според мястото

за бордюри и лехи изберете полукомпактни сортове;

за контейнери и висящи кошници по-подходящи са малките и компактни варианти;

за стени и каскади се спрете на големите и бързо растящи увивни представители;

Сорт Sweet Caroline е със светло зелени листа и достига до метър на ширина и над 15 см височина.

Blackie има сходни размери, но листната му маса е обагрена в червено-пурпурни цветове.

Tricolor e уникален сорт с каскаден ефект и листа в зелено, бяло и розово. Разпростира се на не повече от 90 см в диаметър.

Sweet Georgia Bullfrog е изрисуван в зелени и винени краски с неповторими форми. Сравнително по-висок сорт е.

Презимуват на топло и светло

Вкореняват се и само във вода

Сладките декоративни картофи могат да презимуват в отопляемо и светло помещение, както всяко друго топлолюбиво цвете. В такива условия е възможно нападение от акари, затова бъдете бдителни и третирайте навреме.

Съхранението през зимата може да стане и чрез вкореняване на резници, което пести място. А най-лесно е да се приберат само кореноплодите. Тяхното място е на сухо и тъмно.

Грудките се засажат в саксия и се изнасят на светло през пролетта. Младите кълнове могат да се използват за размножаване.