През последните няколко години есените са доста топли и продължителни, което провокира много любители не само от южните райони на страната да отглеждат късни култури.

За да имате късни домати, трябва да засеете семената до средата на юни. Прави се на открити лехи.

Напомняме ви, че ако ще ги отглеждате без пикиране, се сее по-нарядко. Повечето от българските сортове са подходящи за късно полско производство.

Морковите, които се използват за зимнина, се сеят сега.

Все още продължава сеитбата на бамя.

ГРИЖИ

Плевете и редовно окопавайте около растенията, за да не се образува почвена кора след дъждовете.

Влажно време ще провокира появата на опасни вредители. Така че следете за появата им, а срещу някои болести, пръскайте превантивно.

Разсаждат се зелевите видове

Да се използва качествен разсад

Ако разсадите от различните видове зеле - главесто, брюкселско, къдраво, както и от алабаш, са готови, време е да се разсаждат в градината.

Може да се купи и готов разсад от пазара. Изберете добре развити растения с тъмнозелен цвят. Избягвайте такива, които са с дълги стъбла и светлозелено оцветяване. Те трудно ще се прихванат или ще се развиват по-бавно.

Имайте предвид, че зелевият разсад е много капризен и трябва да го засаждате внимателно.

БЪРЗА ХРАНА

Зеленчуковите растения реагират отлично на подхранване с листен тор. Той се усвоява бързо от растенията, има и антисресов ефект.

С листните торове се тори няколко пъти през вегетацията. Препоръчително е да се избират и такива, които са специализирани за определена фаза от развитието на растенията.

Време е за сеитба на зимни моркови

Морковите, които ще използвате в туршиите или ще съхраните през зимата, се сеят сега. За да поникнат семената по-бързо, може да ги поставите за едно денонощие на навлажнена салфетка или за няколко часа във вода.

За отглеждането им се препоръчват високи лехи. Сеитбата става на редове, като разстоянието между тях е 20-25 см. Дълбочината на сеитба е 2-3 см.

За 1 кв. м ще са ви необходими около 1 грам семена.

Важни грижи:

По принцип морковите се сеят рано през пролетта или късно през зимата. Така че тази сеитба е доста късна за тях и затова трябва да полагате повече грижи за растенията.

Вегетацията на морковите от летния посев е съпроводена с по-високи температури и по-ниска влажност на почвата. За да растат и се развиват правилно, трябва да им осигурите повече влага. Поливайте морковите редовно, за да нарастват кореноплодите равномерно. Ако редувате обилни поливки със засушаване, морковите ще се напукат.

Влажното време провокира маната

Проверявайте редовно лехата с лук

Ако растенията са нападнати от мана, то те са бледозелени със слаб растеж, имат по-тънки дъгообразни извити и отпуснати листа. При по-масова зараза, болните се открояват на фона на здравите зелени растения.

При топло време и валежи, каквито имаше последните дни, по листата на лука се образуват бледозелени петна, покрити с мораво-виолетов плесенов налеп.

Развитието на маната протича изключително бързо и това налага редовно да преглеждате лехата.

. Когато болните растения са по-малко, отстранете ги и ги унищожете.

. Освен това, веднага щом забележите първите признаци на болестта, е необходимо да третирате с химични средства. Препоръчваме ви да използвате фунгициди като ридомил голд - 0,25 на сто и др. За да се подобри прилепимостта, към разтвора трябва да прибавите прилепител.