Условията през юни са благоприятни за производство на пчелни майки.Те ви трябват, за да ги придадете в нуждаещите се пчелни семейства. Обикновено това става в осиротели семейства, в семейства със стари или дефектни майки, в новосъздадени семейства. Необходимо е да се спазват следните условия:

1. Семейството, в което ще се придава нова пчелна майка, трябва да е било без майка най-малко 2 ­ 3 часа.

2. Новата пчелна майка да се придава с клетка - най-подходяща за целта е клетка ­ калпаче. Тя се забива върху питата, като се избира участък със запечатано зряло пило, мед и празни килийки. Пчелната майка се пуска под клетката и отворчето се затваря плътно. По този начин не се ограничава яйцеснасянето на майката (което улеснява приемането й). А излюпените пчели работнички са нейната "свита".

3. Придаването може да се извърши и с транспортна клетка. През първите 24 часа отворът на клетката се затваря плътно. На следващия ден се прави преглед. Ако пчелите пълзят спокойно върху клетката и провират хоботчетата си през отворите й, означава, че ще приемат майката. Отворчето на клетката се замазва с мед и восък и се оставя пчелите сами да освободят пчелната майка.