Доц. д-р Стела Димкова, Институт по декоративни и лечебни растения – София

Моминската вратига / Tanacetum parthenium / е интересно и полезно многогодишно растение. То спада към сем. Asteraceae и произхожда от Балканския полуостров и Мала Азия. През 1772 г. англичанинът Джон Хил написал в книгата "Билки за цялото семейство" следното: "При най-тежко главоболие, това растение е по-ефикасно от всичко, което познаваме... ". През осми век, Карл Велики заповядал това растение да бъде засадено във всички градини, за да се ползва от много хора при мигрена и артритни болки.

По външен вид моминската вратига прилича много на лайката със своите бели цветчета с жълт център. Но ароматът на растението наподобява този на обикновената вратига (Tanacetu vulgare ).Височината му достига от 30 до 70 cm. Расте свободно в България и в Европа, бързо се разпространява и размножава - основно със семена, но в определени години може да "изчезне ".

Успешно може да се използва като бордюрно или саксийно растение, но най-вече се прилага като лечебно средство с противовъзпалително действие и с ефект на аналгетик. Най-често билката се употребява при мигрена, главоболие от различен характер, при артритни болки, при тромбози и др.

Дрогата от това растение понижава кръвното налягане, подобрява бъбречната функция, стимулира апетита и подобрява храносмилането. При изследвания на учени от Университета в Бирмингам е установено и противораково действие на билката при хронична лимфоцитна левкемия.

Веществото, на което се дължи лечебният ефект на моминската вратига, е открито преди няколко години и се нарича партенолид. Обект на изследване са и други вещества, които се откриват в това растение.

За медицински цели се използват цветове и стъбла с листа, които са изсушени на сянка и съхранени в сухи буркани или хартиени пликове.

Не се препоръчва употребата на билката при бременни жени.

От сухата дрога може да се приготви чай : 1 чаена лъжичка моминска вратига се залива с 250 мл гореща вода, запарва се за около 10 мин. Приема се по 3 пъти дневно при мигрена и други болки в продължение на 3-6 седмиици. Ако се използват свежи части от растението, тогава се заливат 2 чаени лъжички с 1 ч. чаша гореща вода.

Билката може да се употребява и като брашно, при нужда – стрита суха дрога, по ? чаена лъжичка смесена с 1 ч.лъжичка мед. Също така може да се дъвчат по 2-3 свежи листенца дневно.

При лечение с билки, всичко е индивидуално и е препоръчително да се извършва под наблюдение на лекар и самонаблюдение.
Стритото брашно от моминската вратига може да се използва и като репелент (срещу мухи, комари и др.насекоми ).

T. parthenium (L.)- моминската вратига, съдържа много сесквитерпенови лактони, с по-висока концентрация на партенолидни липофилни и полярни флавоноиди в листата и цветовете. Растението също съдържа висок процент на стероли и тритерпени в корените.

Цветовете и листата, съдържащи партенолида, показват значително обезболяващо, противовъзпалително и антипиретично действие, което потвърждава народната употреба на билката за лечение на мигренозно главоболие, треска, обикновена настинка и артрит, като тези ефекти се приписват главно на листата и/или цветовете поради наличието на сесквитерпенови лактони и флавоноиди в тях. Дрогата се използва и като спазмолитично средство при колики, и като вермифуга и слабително.

Изучените полезни качества на растението от древни времена до днес, показват, че то може да се счита за безопасно, изключително важно, лечебно растение за цялото човечество.