Правителството одобри резултатите от видеоконферентната среща на високо равнище на министрите на земеделието и рибарството на държавите-членки на ЕС, проведена на 13 май 2020 г. Бяха обсъдени мерките на ниво ЕС за справяне с последиците от пандемията на COVID-19 за сектора на селското стопанство и рибарството, въз основа на предварително формулирани от Председателството въпроси.

В областта на земеделието, мнозинството министри споделиха, че голяма част от предприетите до момента мерки се считат за навременни и получават одобрението на държавите-членки. Редица делегации приветстваха последната предложена мярка от страна на ЕК по отношение на конкретните мерки за предоставяне на извънредна временна подкрепа по линия на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), в отговор на разпространението на COVID-19. Предложението на Комисията беше представено в резултат на инициатива и предложение на България, като то осигурява възможност за извънредна подкрепа на засегнати сектори с оставащите средства от Програмите за развитие на селските райони.

Министрите призоваха за разширяване на предприетите мерки и въвеждането на допълнителни за подкрепа за частно складиране, компенсация за намаляване на производството и др. в засегнати сектори като свинско, телешко и пилешко месо, картофопроизводство, вино и млечни продукти.

Европейската комисия акцентира, че сектор "Рибарство" се намира в средата на безпрецедентна криза. Предложеният навременен втори пакет от мерки дава редица отговори в тази връзка, но предизвикателствата остават големи за всички. Към момента обсерваторията за състоянието на сектора в ЕС показва, че риболовната дейност и разтоварванията започват леко да се подобряват като показатели, но продължава да се наблюдава спад в цените при някои видове риба. Липсата на оборотен капитал в аквакултурните стопанства продължава да е сред преобладаващите трудности.