Новият трактор STEYR Expert CVT е истински експерт във всяко поле - независимо дали става дума за пасища, ниви, ферми, или транспорт * TERRUS - партньорът, на който може да се разчита

Екип на в. “Български фермер

Истинските земеделци професионалисти, които вече навлязоха дълбоко в света на иновативната и електронизираща се агротехника, се превърнаха в знаещи и прецизни експерти в областта на селското стопанство. Те се припознават като такива от аграрната общност у нас именно по това, че в машинните си паркове работят с точни, високотехнологични и продуктивни машини. Няма да бъде пресилено, ако вземем за пример модерните трактори, използващи различни системи за дистанционно управление. Те постепенно се превръщат в роботизирани комплекси, част от големи компютъризирани комуникационни системи с GPS и ISOBUS устройства за връзка между полето и фермата.

Всичко това на практика се реализира в умението на фермера с помощта на технически специалисти да направи верния, нека го наречем, експертен избор и да се обърне към машини, които са водещи в своя сектор. Такъв е случаят с представяния от фирма Агроин нов компактен трактор STEYR в сегмента 100-130 к.с.

Става дума за серията Expert CVT

която включва четири модела: 100 к.с. 4100 Expert CVT, 110 к.с. 4110 Expert CVT, 120 к.с. 4120 Expert CVT и 130 к.с. 4130 Expert CVT. Новият EXPERT се предлага само с безстепенната CVT трансмисия на STEYR и съчетава в себе си размерите и маневреността на малкия трактор и мощта, комфорта и екстрите, типични за големия.

Новият супер трактор оставя страхотно впечатление както отвън, така и отвътре. Високата кабина с активно окачване създава работна среда, която кара оператора да се чувства добре в напрегнатия работен ден. Пълният заводски GPS на STEYR S-Guide, монтиран на подлакътник с мултиконтролер, е съществена част от изключителния комфорт, предлаган от този трактор. Под капака се крие неуморимото му сърце - STEYR Expert CVT се задвижва от 4-цилиндров, 4.5-литров двигател NEF с номинална мощност до 130 к.с., създаден и тестван от FPT Industrial.

Мотото на серията е “Без прекъсване” и идва от функционалността на трансмисията. Електронният контролер S-Tronic осигурява движението на трактора от 0 до 40 км/ч с максимален въртящ момент и минимален разход на енергия. Безстепенната трансмисия S-Control CVT е лесна за използване и предлага висока икономия на горивно-смазочни материали. С качествата си тя задава на пазара стандартите, когато става въпрос за комфорт и ефективност.

Автоматизиран до съвършенство

Системата за управление Easy-Tronic II позволява пълна автоматизация при обръщане на трактора в края на блока. Апликацията S-Turn II го автоматизира, като избира най-добрата възможна дъга според закачения инвентар и най-доброто влизане в следващия ред. Със системата ISOBUS през дисплея на трактора се управлява всеки инвентар и по този начин се автоматизира не само управлението на трактора, но и на инвентара.

Задната навесна система е с капацитет 5.6 тона, а в комбинация със 110 l/min CCLS хидравлична помпа и 4 задни хидравлични двойки EXPERT-ът покрива изискванията и на най-взискателните фермери. Предният ВОМ и предната навесна система са напълно интегрирани в опорната рамка на активния преден мост на STEYR Expert CVT. Това съчетание създава увереността, че сте поверили работата в “сигурни ръце”. Най-доброто осветление в този клас трактори - до 16 LED светлини - превръща нощта в ден и спестява отлагането на работата за другия ден. Това е перфектно предложение за операторите, които търсят високоефективен трактор в много компактен размер - казва Дейвид Шимпълсбергер, който ръководи STEYR Expert серията CVT в завода в гр. Свети Валентин, Австрия. И това не е всичко...

Инженерите на бранда са свършили огромна по обем работа, за да създадат и друг, по-мощен трактор, който разполага с всичко необходимо, за да повиши продуктивността на земеделския труд. Резултатът е STEYR Terrus CVT, техният нов флагман. TERRUS се предлага в три модела: Terrus 6250 CVT, Terrus 6270 CVT, Terrus 6300 CVT, съответно с 250, 270 и 300 конски сили чиста номинална мощност. С идеалното си съотношение мощност, тегло и безстепенна CVT трансмисия, Terrus CVT е предопределен

да върши тежката работа

в фермерското стопанство. Без усилие той помага и по време на жътва, когато транспортът е в повече. TERRUS притежава и най-характерните качества за всички трактори STEYR: изключително ниво на комфорт, активен преден мост тип “седло” в комбинация с луксозна и забележително тиха кабина. Тя е с ниско ниво на шум от само 69 dB и със значително усъвършенствана система за окачване (пет степени на настройка). Така кабината TERRUS предлага работна среда, в която може да се разчита напълно на ергономичната седалка, климатроника и LED осветлението (до 20 LED светлини за 360р осветяване). Всичко това прави продължителната работа спокойна и без умора.

Тракторът TERRUS разполага с най-новите технологии. Пълният заводски GPS на STEYR S-Guide е монтиран на подлакътник с мултиконтролер. Системата за управление Easy-Tronic II осигурява автоматично обръщане в края на блока. Апликацията S-Turn II автоматизира завиването на трактора, като избира най-добрата възможна дъга според закачения инвентар и най-доброто влизане в следващия ред. Системата ISOBUS позволява машината да управлява всеки ISOBUS инвентар през дисплея на трактора и по този начин се автоматизира не само управлението на трактора, но и на инвентара.

Под капака TERRUS е оборудван с 6-цилиндров двигател с турбокомпресор с променлива геометрия на FPT Industrial с номинална мощност до 300 к.с. Той съчетава в себе си трите най-ценни качества за един двигател: мощност, надеждност и икономичност. Както и всяка друга част от TERRUS, двигателят също е оборудван с най-нови технологични разработки като вентилатор с реверсивна функция за почистване на двигателя

двигателна спирачка (на отделен педал)

обслужване на всеки 750 моточаса

Така се пести не само от разхода на гориво, но и от разходите по обслужване на машината след закупуването ѝ.

Трансмисията на TERRUS също е безстепенна. Най-образно казано, тя работи без прекъсване, защото електронният контролер S-Tronic осигурява движение на трактора от 0 до 50 км/ч с максимален въртящ момент и минимален разход на гориво без прекъсване на мощността.

Разработена изцяло вътрешно, трансмисията S-Control CVT е лесна за използване и предлага на оператора нужните удобства за работа. Сега тя очертава стандартите, когато става въпрос за ефективност и за икономия на гориво. На престижния тест на Германското земеделско общество “DLG Powermix” STEYR Terrus 6300 CVT дава резултат от 249 g/kWh.

Не на последно място експертите оприличават STEYR Terrus CVT на вол. Мощен, неуморим. Това не е случайно. Той има хидравлична система CCLS и помпа с капацитет до 220 л/мин, които могат да захранят до 8 хидравлични двойки. Те, заедно с Power-Beyond и програмируемите хидравлични функции, гарантират за фермера отлична работа на цялата хидравлика на трактора.

А задната навесна система с капацитет над 11 тона и предната с 5.8 тона гарантират, че този модел на STEYR приема всяка задача за “лека”.

И забележете, Terrus CVT е единствен в своя клас, който предлага 4-скоростен заден ВОМ (540/540Е/ както и 1000/1000Е). Той разполага и с двускоростен преден ВОМ (1000/1000Е) при по-малко от 1600 об/мин на двигателя. Допълнително TERRUS, с активното управление на спирането, гарантира, че машината блокира движението безопасно дори при стръмни склонове.

Всички тези параметри правят трактора високопродуктивен и икономичен, рентабилен и конкурентен на агропазара.

Експертите казват: Идва времето когато земеделецът трябва да загърби стресовете от COVID-19. Това означава, когато прибере добра реколта да преразгледа замразените си инвестиционни планове. И да предвиди ресурс за закупуване на интелигентна техника, с която да обнови машинния си парк.