l Другият риск от продължителни дъждове са забавяне на зреенето и влошаване на качеството на плодовете

l Тази година черешовата реколта в Пловдивско не е добра заради минусовите температури в края на март

Последните дъждове са полезни за всички култури, тъй като досега беше суша. Ако вали обаче 5-6 дни и количествата са големи, има опасност от мана по лозята, картофите и доматите. Това предупреди доц. Калинка Кузмова от катедра “Ботаника и агрометеорология” в Аграрния университет в Пловдив.

Стопаните трябва да пръскат, за да предотвратят болести и неприятели по насажденията, заяви тя пред “24 часа”.

Май и юни са двата месеца у нас с най-много валежи. Доц. Кузмова предупреди, че другият риск от продължителни дъждове са забавяне на зреенето и влошаване на качеството на плодовете.

“Температурите сега са положителни и не застрашават посевите. Повратни студове имаше в края на март и началото на април, когато на много места в страната измръзнаха кайсиите”, добави доц. Кузмова.

Според агронома Красимир Кумчев, който отглежда 150 дка череши в Пловдивско, обилните дъждове ще са проблем само там, където липсва предварително влагозапасяване.

“Опитните стопани знаят, че по това време - без значение дали вали, или не, овощните градини трябва да се поливат. Ако няма достатъчно влага, то дъждовете предизвикват налягане от корените към короната на дървото, което пък води до разпукване на плода”, обясни специалистът.

Тази година черешовата реколта в региона не е добра, тъй като в края на март имаше температури около минус 4,5 градуса и са измръзнали много плодни пъпки, каза още Кумчев.