Понякога се уморяваме от месни ястия и решаваме да приготвим нещо със зеленчуци. Диетолозите твърдят, че това е полезно не само за фигурата ни, но такова редуване на месни и разтоварващи дни се отразява много добре на организма като цяло.

Рецептата за патладжани в сладко-кисел сос със сигурност ще се хареса на приятелката ви, която е на диета или на приятеля вегетарианец.

Продукти: 100 г брашно, половин килограм сини домати, сол на вкус, яйце, зелен лук, морков, захар на вкус, половин чаена лъжичка бял оцет, половин лъжица доматен сос.

Приготвяне: Нарежете патладжана на ивици, осолете и оставете за 10 минути, за да се отдели черната горчива течност от тях. Изцедете и леко изстискайте.

В дълбока чиния разбийте яйцето и брашното. Изсипете нарязания патладжан и разбъркайте добре. Запържете всичко в олио до златистокафяво, охладете.

В отделен съд смесете оцета, доматения сос, захар и вода.

Запържете в тиган нарязаните моркови и зеления лук и полейте с приготвения сос. Разбъркайте всичко. Отново върнете сините домати в тигана при останалите зеленчуци и запържете добре.