Изхвърлянето на пластмасови бутилки допринася изключително много за глобалната климатична криза. В свят, който в момента прави 300 милиона тона пластмаса от изкопаеми горива годишно, отчаяно търсим алтернативи.

Холандската компания Avantium може би има решението. С подкрепата на големи компании като Coca-Cola, Carlsberg и Danone, Avantium разработва пластмаса на растителна основа. Тя може да замени пластмасата, използвана във веригата за доставка на храни.

Новият материал е направен от царевица, пшеница и захарно цвекло. Холандската компания се стреми да намали зависимостта на пазара към изкопаемите горива.

„Тази пластмаса има много атрактивни данни за устойчивост, защото не използва изкопаеми горива и може да бъде рециклирана. Същевременно би се разградила в природата много по-бързо, отколкото нормалните пластмаси“, каза пред "Гардиън" главният изпълнителен директор на Avantium - Том Ван Акен.

Мириам Шингълтън, вицепрезидент на групата за развитие на Карлсберг, заяви, че компанията се стреми да подобри всичките си формати на опаковки. „Доволни сме от напредъка, който постигнахме с Green Fiber Bottle досега. Въпреки че все още не сме на финала, двата прототипа са важна стъпка към реализирането на нашата крайна амбиция за достигане на този пробив до пазара. Иновациите изискват време и ние ще продължим да си сътрудничим с водещи експерти, за да преодолеем останалите технически предизвикателства, точно както направихме с нашия Snap Pack за намаляване на пластмасата“, сподели тя.