Европейската комисия прие стратегията "От фермата до трапезата" (From farm to fork - F2F), както и нова обширна стратегия за биологично разнообразие, които са представени днес на сайта на ЕК. 

Мотото на първата е „за справедлива, здравословна и екологична хранителна система“, а на втората - "да върнем природата в нашия живот". В основата на Европейската Зелена сделка те взаимно се подсилват и предлагат амбициозни действия и ангажименти за спиране на загубата на биоразнообразие, трансформиране на хранителните ни системи и навици, опазване на човешкото здраве и поминъка на всички участници във веригата на храните, както и постигане на конкурентно и устойчиво бъдеще.

Конкретните цели на стратегията Farm to Fork (F2F) – „От фермата до трапезата“ до 2030 г. са: намаляване с 50% на употребата на пестициди, намаление с поне 20% на използването на торове, намаление с 50% на продажбата на антимикробни вещества, използвани в животновъдството и аквакултурите, както и достигане на 25% от земеделските земи в биологично земеделие. Амбициозните й мерки също ще гарантират, че здравословното хранене ще е лесно приложимо за гражданите на ЕС, включително подобрено етикетиране.

Европейските фермери, рибари и производители играят ключова роля в прехода към по-справедлива и устойчива хранителна система. Те ще получат подкрепа от Общата селскостопанска политика и Общата политика в областта на рибарството чрез нови потоци на финансиране и еко-схеми за възприемане на устойчиви практики, ще се отворят нови възможности за бизнес и ще се разнообразят източниците на доходите им. Стратегията също има за цел да насърчи глобалния транзит към устойчиви хранителни системи, в тясно сътрудничество с международните си партньори.

Стратегията за биологичното разнообразие цели да направи опазването на околната среда неразделна част от цялостната стратегия на ЕС за икономически растеж. Стратегията предлага конкретни стъпки за поставяне на европейското биоразнообразие на пътя към възстановяване до 2030 г., включително трансформиране на поне 30% от европейските земи и морета в ефективно управлявани защитени територии и връщане на поне 10% от селскостопанската площ под ландшафтно многообразие. Предвиждат се 20 милиарда евро годишно да се отделят за биологичното разнообразие чрез европейско, национално и частно финансиране.

В контекста на коронавируса двете стратегии имат за цел да засилят устойчивостта на нашите общества към бъдещи пандемии и заплахи като климатични въздействия, горски пожари, хранителна несигурност или епидемии от болести, включително чрез подкрепа за по-устойчиви практики в селското стопанство, рибарството и аквакултурите и чрез адресиране на защитата на дивата природа и незаконна търговия с диви животни.

Коронавирусната криза показа колко сме уязвими и колко е важно да възстановим баланса между човешката дейност и природата.  В основата на „Зелената сделка“ стратегията за биоразнообразие и „От фермата до вилицата“ дават нов, по-добър баланс между природата, хранителните системи и биоразнообразието. Тези стратегии са решаваща част от големия преход, който предприемаме. ", заяви Франс Тимерманс, вицепрезидент на ЕК. 

Следващи стъпки

Комисията приканва Европейския парламент и Съвета да одобрят тези две стратегии. Всички граждани и заинтересовани страни са поканени да участват в широк обществен дебат.