Федералното правителство иска да подобри безопасността на труда в месната си промишленост. Работните договори също трябва да бъдат забранени, информира Euronews.

Федералният кабинет в Берлин днес реши ключови точки за „програма за здраве и безопасност на труда за месната промишленост. Те са следствие от натрупване на случаи на корона вирус в различни кланици. Беше време да "стегнем правилата" в индустрията, подчерта миналата седмица в Бундестага федералният министър на труда Хубертус Хайл. Защото в месната промишленост злоупотреби по отношение на условията на работа и настаняване се наблюдават многократно от няколко години, уточнява Хайл. "В месната промишленост има условия, които са неустойчиви. Стопанствата трябва да поемат отговорност за своите служители ", заяви днес федералният министър на земеделието Юлия Кьокнер по повод решението на кабинета.

Трудовите договори до голяма степен ще са забранени от 2021 г., е предложението. Конкретно се планира:

• От идната година трудовите договори в месната промишленост ще бъдат до голяма степен забранени. От 1 януари 2021 г. клането и преработката на месо трябва да се разрешава само от служители в собствената компания. Законовата уредба има за цел да засегне компаниите, чиято основна дейност е клане и преработка на месо. „Възможен е отделен преглед за компаниите в месарската търговия“, казва ключовите моменти на Хайлс.

• Глобите за нарушения на работното време са се удвоили от 15 000 до 30 000 евро.

• Въвежда се задължение за цифров запис на работното време .

• Федералните щати трябва да бъдат задължени да извършват повече контрол в месната промишленост. За тази цел в Закона за безопасност и здраве при работа трябва да се въведе квота за мониторинг.

• Федералното правителство ще проучи как компаниите могат да бъдат ангажирани с определени минимални стандарти в своите помещения.

• Работодателите, които осигуряват настаняване на служителите, също трябва да бъдат задължени да информират органите за заетостта и местожителството на техните чуждестранни работници .

• Трябва да се провери дали има достатъчно покритие за рискове от злополука и здраве за всички служители. Всички пропуски в сигурността трябва да бъдат решени.

• Спазването на трудовото законодателство в месната промишленост трябва да бъде обстойно анализирано, е искането на Министерството на труда и Министерството на земеделието.