Майката е от съществено значение за съществуването на едно пчелно семейство. От възрастта, от произхода, силата на майката зависи как ще се развива сeмейството, дали ще се подготви навреме за главнaта паша, как ще се подготви за зимата.

Разбира се, майката е от значение и за устойчивостта на семейството към различни заболявания, напомнят професионалните пчелари от to-bee.blogspot.com. Майки трябва да се купят от лицензирани майкопроизводители.

Но също така всеки един пчелар трябва да е в състояние да си произведе сам майки. И винаги да има предвид, че трябва да има и резервни, с които да спаси семейството в случай на осиротяване.

Календарният кръг може да помогне на начинаещите пчелари да се ориентират как се развива една майка. И кога е готова да яйцеснася.

Най общо той се състои от два кръга - външен и вътрешен, разделени на 30 сектора - според дните в месеца.

0 Външният кръг е месечният календар.

0 Вътрешният - отразява фазите в развитието на майката - от яйце до майка и също е разграфен на 30 сектора.

Във вътрешния кръг има картинки и описание на очакваното състояние на отглежданата майка в конкретния момент.

Първият сектор от вътрешния кръг се наглася срещу датата, на която в семейството отглеждач се поставят личинките за отглеждане на майка. Личинките трябва да се на възраст 6-12 часа и не по-стари от 24 часа. Оттам нататък се вижда (по дати - на външния кръг) кога личинката се очаква да се превърне в какавида, пчелна майка, кога да се очаква облитане, оплождане, снасяне.