Търбуховата ацидоза при кравите възниква при наличие на следните фактори:
- когато подрастващи животни се прехвърлят в групата на кравите и им се изхранва дажба с високо съдържание на захари и нишесте без подготвителен преходен период;
- високо съдържание на концентрати по отношение на грубия фураж (повече от 50% от сухото вещество);
- хранене на крави с повече от 3,5 кг концентрати на едно хранене;
- ниско съдържание в дажбата на грубо структурирана храна с частици, по-дълги от 25 мм;
- захранване на силаж със съдържание на влага над 65%;
- наличие на микотоксини във фуража.
Някои от тези фактори могат да бъдат елиминирани, но всички е доста трудно поради: икономически причини, липса на груб фураж с подходящо качество, грешки в организацията на технологията на отглеждане на животните и липса на познания на персонала.
Учените са разработили по-кратък начин за преодоляване на отрицателните ефекти на ацидозата: неутрализиране на киселините с включване на буферен компонент – обикновено сода за хляб, но не повече от 250 г на глава дневно.
Припомняме, че до 65% от високопродуктивните крави са предразположени към развитие на субклинична (скрита) търбухова ацидоза.