Така те няма да бъдат тормозени

Купувате нови кокошки. Как старите кокошки да не ги кълват? Ето какво съветват опитни птицевъди.

Най-ефективният начин за обединяване в едно стадо на стари и нови кокошки е в продължение на 7-10 дни всички нови птици да се отглеждат отделно, но да могат да се виждат със заварените пернати. Най-добре е, ако можете да разделите на две части кокошарника например с рабица. Важно е двете групи да могат и да се виждат, а не само да чуват звуци и усещат миризмата на съседките си зад дървена преграда. Дано новите кокошки да са от едно стадо и да не се бият помежду си.

Отделното отглеждане със зона на видимост е и отличен начин за карантина.

Освен това старите и новите кокошки трябва да имат отделни хранилки и поилки! Карантинното време може да използвате за профилактични обработки на птиците срещу вътрешни и външни паразити.

Внимателно наблюдавайте новите кокошки

Обръщайте внимание на признаци на странно поведение, болестни симптоми и зарази, преди да ги съберете с кокошките домакини.

Най-добре е новите кокошки да имат количествен превес над старите. Например ако имате 4 кокошки, вземете нови 6 птици. По този начин ще сведете до минимум издевателствата над новодошлите.

Другият вариант е при възможност да преместите старите кокошки на ново място

Това силно ще ги дезориентира и в този случай боевете с младите птици практически са изключени.

Докато старите кокошки са на новото място, преместете новите птици в основния кокошарник. Това ще им позволи да свикнат с постоянния си дом.

След като минат 5-7 дни, новите птиците ще се успокоят след пътуването, ще свикнат с кокошарника и ще станат по-уверени

Тогава обединете двете групи:

Пуснете всички кокошки в дворчето за разходка или в общия кокошарник 1 час преди залез-слънце. Тогава те ще мислят повече как да си легнат да спят, отколкото да спорят с новите членове ва птичето семейство.

Може да ги обедините и в тъмното - като преместите сънените кокошки в къщата им.

Важно е всички кокошки да излизат от кокошарника с първите слънчеви лъчи. За да не остават вътре, облепете прозореца им с черна хартия. Навън те по-малко се разправят, отколкото в кокошарника.

Важно е да осигурите на старите и новите кокошки отделни хранилки и поилки
Снимка: YouTube
Важно е да осигурите на старите и новите кокошки отделни хранилки и поилки Снимка: YouTube
Когато са навън, разправиите между кокошките са по-малко
Снимка: YouTube
Когато са навън, разправиите между кокошките са по-малко Снимка: YouTube