Вредителят напада и сливата

Ако имате бадемово дръвче, то за да опазите плодовете му от червясване, трябва да се справите с бадемовия семеяд. Доскоро неприятелят вредеше основно по бадема, откъдето е и името му, но в последните години е засечен да вреди и по сливите.

Бадемовият семеяд е малкa оса, която развива едно поколение годишно. Зимува като ларва в изсъхналите бадеми по дърветата. Напролет какавидира, а възрастната оса се появява през май.

Масовият летеж на осата съвпада с образуване на зелените плодове. Женските пробиват зелената обвивка и месото на плода и полагат по едно яйце във вътрешността, близо до ядката. Излюпените ларви се хранят с ядката.

В един плод могат да бъдат снесени яйца от повече оси, но ларвите проявяват канибализъм и само една завършва развитието си.

Повредените плодове изглеждат като узрели по-рано. Те покафеняват и изсъхват на дървото, без да окапват. През зимата почерняват и остават здраво прикрепени по дърветата.

КАКВА Е БОРБАТА

За да е ефикасна химичната борба, трябва да е насочена срещу възрастните преди яйцеснасянето.

За по-добри резултати е необходимо да се направят поне две третирания. А почернелите и останали по дърветата повредени плодове през есента да се събират и унищожават.

Нагризванията по листата на дръвчето

Причинени са от листната оса

Повредите, които се наблюдават по листата на бадема - най-често нагризвания, са причинени от гъсениците на бадемовата листна оса. Възрастното насекомо е едра черна оса, която има едно поколение годишно и зимува като ларва в копринено пашкулче върху почвата.

Неприятелят напада бадем, череша и кайсия.

Възрастните оси се появяват през април-май и снасят яйцата си върху долната повърхност на листата. Излюпените ларви се хранят с листата, като образуват гнезда от паяжина.

Срещу този неприятел, обикновено не се провежда борба, но при висока плътност на ларвите и опасност от обезлистване на дърветата, може да се използват контактни органофосфорни, карбаматни и др. инсектициди.