Каквито и да са вашите къща и градина по размер и стил, винаги ще има място за зелени вертикали - например лози, които, заемайки малко място, дават зашеметяващ декоративен ефект.

Това са зелени килими, изтъкани от листа по стените на къщите и оградите, ажурни лиани вплетени в метални конструкции, каскади от цъфтеж по различни перголи, беседки и др.

1. По стените на къщата

Зелени вертикали по стените на къщите често се създават от култивирано грозде (Vitis vinifera), амурско грозде (V. amurensis) и петлистно моминско грозде (quinquefolia). Това са многогодишни, бързорастящи, мощни лиани, издигащи се с помощта на закрепващи се "мустачки" до височина 20 или повече метра, способни да покриват големи повърхности. Тяхната вертикала е необичайно красива през есента, когато свети с ярките цветове на отминаващото лято.

За южните фасади на сградите са подходящи зелената къдрава актинидия (Actinidia arguta), коломиктата (A.kolomikta), китайска лоза, магнолия (Schizandra chinensis), които в присъствието на мъжки и женски екземпляри дават истинска плодова вертикала. Мустачките им здраво захващат жицата или канапа, по които пълзят.

А входът в къщата често е украсен с цъфтящи лиани: катерещи се рози и клематиси, които заедно правят ефектни дуети.

ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ

За такива мощни лози като грозде и катерещи се рози по стените на сградите и оградите, се инсталират решетки или дебела тел, фиксирана върху здрави дълги куки. Първата кука се забива на височина 50 см над земята, така че главата й да е на разстояние от 5 до 10 см от стената. Следващата кука се забива на разстояние 2,5 м над първата, а останалите куки се забиват на интервали до необходимата височина. Телта трябва да бъде опъната здраво, така че да не провисва под тежестта на растенията - фиксирайте я около главите на куките.

По-добре е да използвате неръждаема тел. Тънката тел е избрана за крехки клематиси и много от едногодишните лози а куките се заменят с обикновени пирони.

Само катерещите се лози могат да да се закрепват без тел по стената на къщата. Това например е черешовата хортензия (Hydrangea petiolaris), но за отглеждането й ще е необходимо търпение, тъй като са необходими 5-6 години преди първия цъфтеж.

А бръшлянът (Hedera helix) и неговите декоративни форми също са подходяща украса за стените на къщите и каменните огради.

Практичен съвет

Когато засаждате лоза в близост до стените на къщата, важно е тя да не се намира директно под покрива, от който тече дъждовна вода, защото постоянно ерозира корените. Най-доброто място е на 30-50 см от издатината на ръба на покрива. В този случай първото захващане на лианата върху опората (тел, решетка) се прави, когато достигне височина 60-70 cm.

2. Оградата оживява

Зелената вертикала е особено актуална за декориране на различни огради, които в днешно време често достигат размерите на защитните стени на древните крепости.

Например високата ограда с протяжна тухлена зидария или от пеноблокове е потискаща и там определено ще разчупите гледката с лиани от дива лоза.

Допълнителен декоративен ефект можете да постигнете с различни видове решетки - дървени, метални или пластмасови.

Практични съвети

Всички устройства, предназначени за лиани, трябва да бъдат направени, като се вземе предвид фактът, че през зимата, когато листата паднат, те ще се виждат и ако са немърливо и небрежно направени, няма да са красива гледка

На една традиционна ниска дървена ограда клематисът например може да създаде наистина кралска вертикала. Така ще имате цъфтящ жив плет. Като заема малко място, ще ви радва през цялото лято с уникалния цъфтеж на "царя" на лианите. Насочвайки издънките му на хоризонтално опъната тел, можете да получите още по-голяма каскада от цъфтеж.

Вертикалните цветя върху такава ограда (или мрежа) може да са едногодишни пълзящи растения с малка вегетативна маса, която няма да натежи: крилата тунбергия (Thunbergia alata), различни квамоклити (Quamoclit), големи катерещи се сортове настурция (Tropaeolum majus), (T.peregrinum), различни видове ипомея (Ipomoea) и др.

За разлика от многогодишните лози, тези растения ще трябва да се засаждат ежегодно. Но предимството им се състои в това, че са в състояние много бързо да покрият големи повърхности и по този начин да създадат затворена зона, която другите растения не биха могли да направят за толкова кратък период от време. В този случай ще трябва да издърпате вертикална жица за всяко пълзящо растение, като го закрепите към оградата. Издърпайте и хоризонтална тел, за да пуснете някои от издънките навън и върху нея, което ще направи вашата ограда още по-красива и невидима.

3. Цъфтящо изсъхнало дърво

Ако в градината имате изсъхнала стара ябълка или круша и няма начин да изкорените дърво, тогава тя може да бъде украсена със зелена вертикала от клематиси, хмел, огненочервен боб и др.

Като орежете всички тънки клонки ще получите една солидна рамка с интересен силует. За лианите се прокарва жица, тел или канап по дължината на ствола, като се фиксира в близост до земята с метални щипки, а отгоре те са завързва за клоните.

С минимални усилия можете да се възхищавате на цъфтящо дърво през цялото лято, а ако засадите декоративна тиква около него, тогава през есента дървото ще ви зарадва с екзотични плодове.

Така давате втори живот на мъртвите дървета. Но не трябва да отглеждате лиани върху живи, защото те могат да ги задушат.

4. Романтична беседка

Всяка беседка има своя зелена вертикала. Например, през 19 век, дървената беседка в романтичната градина е била обвита в катерещи се орлови нокти (Lonicera caprifolium).

Можете да я украсите и с други видове орлови нокти, като тези на Телман (L. Tellmanniana), кафяви орлови нокти (L. x brownii) и други.

Ароматната вертикала от виещи се рози в пастелни цветове или клематиси с лилави цветове е традиционна.

А беседката в градината в природен стил е буквално скрита от очите с пищни лиани.

Своеобразната зеленчукова вертикала на беседката в селската градина ще бъде изпълнена от различни видове тиквени лози, хмел, фасул и др.

Практичен съвет

Когато озеленявате беседка, изработена от метал, трябва да помните високата топлопроводимост на този материал. А през зимата издънките на растенията, оставени върху метална решетка, могат да замръзнат.

В този случай е по-добре да използвате гроздето на петлистното "момиче", което се възстановява след всякакво замръзване, или ще трябва да премахнете лозата от опората й, като я покриете с предпазен материал.

5. Перголата и “катерачите”

Зелената вертикала на перголата също е многообразна. Може да е с дървени, тухлени или метални опори. Тя хармонично се вписва в градината на всеки стил.

С добавянето на допълнителни решетки възможностите на Дзелените катерачиУ ще се разширят значително.

Изпъстрена с катерещи рози, клематиси с големи цветове, култивирано грозде, перголата с бели или сини бетонни подпори ще украси градината в средиземноморски стил.

За романтична градина е по-подходяща зелената вертикала на метална пергола с носталгични рози , ароматни къдрави орлови нокти, чиято красота и аромат ще ви помогнат да се потопите в щастливи спомени или мечти за приятни неща.

Дървените опори на перголата в американската градина са украсени от лози и хортензии.

Екзотичните вертикални перголи, изработени от рязан камък, в градината в мексикански стил ще са обхванати от ярки едногодишни пълзящи растения: огнено червен боб (Phaseolus coccineus), огненочервен квамоклит (Q.coccinea), и Eccremocarpus scaber.

6. Грациозна арка

Върху стройната и грациозна арка, леки лиани ще изтъкат ажурната си вертикала: орлови нокти, клематиси, квамоклити, азарини, виещи се разновидности на настурцията, Cobaea scandens.

Има и масивни арки, украсени с мощни растения с големи листа : грозде, манджурски киркасон (Aristolochia manshuriensis), елда от балджуана (Polygonum baldschuanicum) и др.

Зеленчуковата вертикала върху дървена арка хармонично ще се впише в селската градина. Ще се изпълнява от обикновени краставици, лагенария, виещ се боб, грах (високи сортове), голям настурций (катерещи сортове).

7. Височина в миксбордерите

Такива вертикали могат да станат акценти на всяка цветна градина.

Това може да са прости пирамиди, изработени от ракита, върба или бамбук. Обвити с ароматен грах или виещ се фасул, ще се впишат добре в селската градина.

А в миксбордера на романтичната градина пълзящите рози, засадени върху арки и и обелиски, ще изглеждат изящно.

В стила модерн, хармонично ще се впишат върху метални опори с подходящ дизайн, вертикалните линии на ипомеята, хмела, орловите нокти и тунбергията.

Следвайки тенденциите за смесени насаждения от цветни и традиционни зеленчукови култури, зелена вертикала, направена от бързо растящи чери домати, огненочервен фасул или тикви в популярните издигнати лехи, изплетени от от върба или бамбук, може да заеме централно място в градината.