Хекът се отнася към рибите с ниско съдържание на мазнини. Ето защо ястията, приготвени с него, могат да се използват при диетичното хранене.
Предлаганата рецепта позволява рибата да се сервира самостоятелно или с гарнитура, например картофено пюре или ориз.
Продукти: 800 г хек, 3 глави лук, 2 моркова, 0,5 ч. лъж. сол, 0,5 ч. лъж. прясно смлян черен пипер, 80 мл рафинирано слънчогледово масло, 3 суп. лъж. доматена паста, 3 зърна бахар, 3 зърна карамфил, 2 дафинови листа, 1 връзка магданоз.
Приготвяне: Първо трябва да размразите рибата. Това се прави най-добре предварително, при стайна температура.
След като е напълно размразена, измийте старателно месото, леко подсушете с домакинска хартия и нарежете на малки парченца.
Лукът и морковите се почистват и измиват.
Морковите се настъргват на едро ренде, а лукът нарежете на кубчета. Изсипете зеленчуците в купата с нарязания хек и разбъркайте.
Загрейте олиото в тенджера и равномерно разпределете рибата и зеленчуците в него. Намалете котлона на ниска степен, покрийте с капак и оставете да къкри около 20 минути.
Отворете капака и поръсете със сол, черен пипер, бахар на зърна и карамфил.
Добавете доматената паста и дафиновия лист. Разбъркайте всичко внимателно, покрийте отново с капак и оставете да къкри на слаб огън за 10 минути. Докато рибата се готви, можете да приготвите картофеното пюре.
Разпределете го по чиниите и върху него сипете от хека със зеленчуци. Украсете с клонки магданоз и сервирайте.
Коментари