3 важни неприятеля, които не трябва да се подценяват

08 май 2020
Растениевъдство
17658
Няма снимка
Редовните обследвания на житните посеви за вредители е гаранция за предприемане на навременни мерки, когато те са над прага на икономическа вредност Снимка: Ваня Велинска
1 2 3 4 5
 

При силно намножаване обикновеният житар и житните пиявици нанасят сериозни повреди по житните култури

Обикновен житар

Обследванията през последните години показват, че този неприятел се среща в по-голяма плътност в района на Североизточна България - Добрич, Силистра, както и в Южна България - Стара Загора, Ямбол и др.

У нас са разпространени няколко вида житари, но с най-голямо значение е обикновеният житар.

Неприятелят напада пшеница, ръж, ечемик, овес, както и някои житни треви - италиански райграс, овсига, тимотейка, див ечемик и др.

Възрастното насекомо има продълговато -овално тяло, което е оцветено тъмнокафяво, а главата е черна. Бръмбарът е с дължина на тялото 12-15 мм. Ларвата е жълто-бяла, дъговидно извита, главата е светлокафява. Възрастната ларва е дълга 30-35 см.

Обикновеният житар има двугодишен цикъл на развитие, зимува като ларва. Ларвите преминават развитието си през три възрасти, общо за 22 месеца. През първата година от развитието си те се хранят главно с хумусни вещества, както и с коренчетата на житните култури.

През втората година те прегризват кълновете на поникващите растения. Когато влагата не е достатъчна, те предпочитат подземните части на стъблата и по-дебелите корени.

В края на втората година от развитието си, обикновено през май, те какавидират в почвата. Бръмбарите от новото поколение се появяват в края на май - началото на юни в зависимост от условията за периода. Първоначално бръмбарите се наблюдават по плевелите, а после преминават по житните посеви.

Те се хранят с меките и неузрели зърна като ги нагризват. При храненето много от зърната се оронват и падат на земята, което е допълнителна вреда.

През деня бръмбарите се намират по класовете, а през нощта - под бучките пръст, камъни или растителни остатъци. Неприятелят е активен през топлите часове на деня, когато е в състояние да прелети от 5 до 10 км.

Прагът на икономическа вредност 3-5 броя възрастни на квадратен метър във фаза млечна зрелост. Обикновено третиранията срещу обикновения житар се съчетават с тези срещу вредна житна дървеница.

Обикновена житна пиявица

Неприятелят се среща навсякъде у нас. При силно намножаване на пиявицата пораженията при житните посеви са значителни.

Обикновената житна пиявица вреди по-сериозно при пролетните житни култури - овес и ечемик. При каламитетно намножаване поврежда и зимната пшеница, различни житни треви, както и царевицата.

Възрастното насекомо е с продълговато, почти цилиндрично тяло, дълго 4-5 мм. Главата и антените му са черни. Ларвата е мръснобяла до бледожълта. Тя е извита в задната си част, дълга е 5-6 мм.Покрита е с тъмна слуз, в която се съдържат екскременти. Ларвата наподобява пиявица, откъдето насекомото е получило името си.

Вредителят развива едно поколение и зимува като възрастно насекомо под окапалата шума в гористи местности, храсталаци, полезащитни пояси. Възрастните бръмбари се появяват през април - май, когато температурата на почвата достигне 10 градуса, а на въздуха - 20 градуса. Те се насочват към полетата с овес, ечемик, пшеница, като започват веднага да се хранят с листата.

Впоследствие изгризват тесни и дълги прозорчета между нерватурата на листата, така унищожават двата епидермиса и паренхимната тъкан.

При масово нападение листата побеляват и изсъхват

След като се хранят няколко дни, бръмбарите копулират и снасят яйца върху горната страна на листата. Сортовете пшеница и овес, които имат по-окосмени листа, се отбягват от неприятеля, разясняват ентомолози, което е един вид устойчивост.

Излюпените ларви се хранят с листата. Те изгризват надлъжни ивици между нерватурата, като унищожават горния епидермис и паренхима, без да засягат долния епидермис.

Възрастните бръмбари от новото поколение се появяват юли. Част от тях остават в почвата, а другите излизат на повърхността и се хранят с различни видове житни треви. Неприятелят преминава и по царевичните растения, по които също поврежда листата по характерния за него начин.

Повредите са основно във връхната част на листата. По-късно бръмбарите се прибират в местата на зимуване.

Синя житна пиявица

Този неприятел също се среща в цялата страна, но в сравнително по-малка плътност. Обикновено двата вида пиявици се откриват съвместно в житните ниви. Синя житна пиявица напада същите култури като обикновената житна пиявица.

Възрастното насекомо е бръмбар с продълговато тяло, интензивно син цвят и метален блясък. Дължината на тялото е 3-4 мм.

Синя житна пиявица развива едно поколение за година, зимува като възрастно насекомо под старата кора на дърветата и под окапалата шума край гористи местности.

Бръмбарите се появяват през април. Биологията на вида е близка до тази на обикновената пиявица.

Различава се основно по начина на какавидиране. Ларвите на синята житна пиявица какавидират в гънките и в основата на повредените листа или между класчетата.

Възрастната ларва отделя пенлива течност, с която се обвива. Тя се втвърдява от възуха и образува бяла камерка, в която ларвата какавидира.

Бръмбарите от новото поколение се появяват през първата половина на юли. Те мигрират по житните треви, с които се хранят. По-късно отиват в местата на зимуване.

Борбата с житните пиявици не съвпадат с третиранията, които са насочени срещу вредна житна дървеница, ето защо трябва да се извършват отделно.

Пръсканията се провеждат на два етапа - срещу възрастните и срещу ларвите.

Прагът на икономическа вредност е 30-50 възрастни на квадратен метър при зимните житни култури, 15-20 възрастни при пролетните култури, а за ларвите е 1 ларва върху флагов лист. Има достатъчно инсектициди, които са регистрирани за контрол на житните пиявици.

Още от Растениевъдство
0

Зимата е сезон, в който е време да излезем от стереотипа шопска салата и да знаем, че има безброй други вкусни комбинации и салатени рецепти, които вече можем да приготвяме с качествени специални

0

Налага го “Аксереал Груп“, казва Шарли Муслин, управител на компанията у нас, която предлага и други култури, като осигурява не само семената, но изкупува и продукцията от земеделските

0

Държавен фонд „Земеделие“ изплати 184 118 лв. по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен

0

Министерството на околната среда, храните и селските райони на Обединеното кралство (Defra) започна наскоро открита консултация, която е фокусирана върху намаляването на емисиите на амоняк от торове

0

С подходящи хибриди и практики, съобразени със състоянието на полето и климатичните условия, Светла Стоянова доказва, че мисията е възможна Есенниците поникнаха и към момента посевите се развиват

Последни новини
0

Много разнообразие тук не би било подходящо Входната зона на градината към къщата е елемент от ландшафтния дизайн на обекта, който е важен не само за собствениците и гостите

0

БНБ удължава антиковид-мерките в банковия сектор, в това число мораториума върху кредитите, става ясно от прессъобщение на банката. Управителният съвет на БНБ на свое заседание от 2 декември 2020 г

0

Никога не е късно да започнете, важното е да се забавлявате Още през март тази година много от принудително затворените вкъщи хора заради корона вируса потърсиха ново хоби

0

Обрязването правете със специален нож През лятото козата се движи много и копитният й рог се изтрива по естествен начин. През зимата при дефицит на движение копитата израстват и трябва да се изрязват

0

Как да постъпите, когато има предпоставки за влошаването му Колко захар трябваше да прибавя, за да стане виното качествено, при положение, че съм отчел 20% захарност, пита Васил Петров от Разград

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години. За голямо...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-застрашени са следващите онлайн, трябва да стъпят поне за дни на английска земя до края на годината Декември ще бъде решаващ за българите, които искат да продължат да работят и да се обучават в Обединеното кралство след Брекзит. Преходният период по излизането на страната от ЕС приключва на 31 декември

"Най-хубавият подарък тази година - вече понаедрял и оформен", похвали се в инстаграм бившата панелистка на Гала Ева Веселинова. "Време е да споделя тази прекрасна новина! Вълнувам се много и съм щастлива, защото в мен бият ТРИ сърца. Животът ми винаги е бил много различен и необикновен. В него няма нищо случайно и излишно

Сондата „Чан'ъ-5“ кацна успешно на Луната късно във вторник и изпрати обратно снимки, съобщиха от Китайската национална космическа администрация (CNSA). В 22:57 часа модулът за прилуняване започна спускането си от около 15 км над лунната повърхност с запален двигател с променлива тяга, като относителната му вертикална скорост беше понижена от 1