Според специалисти голяма грешка е, ако свиневъдите не научат прасенцата да ядат стартерен фураж още в родилния бокс. Това често се случва, когато прасилото е по-малобройно - от 11 приплода или по-малко. Тогава свиневъдите не обръщат внимание на голямата роля на изхранването на стартера. Скъпо е, казват те. Прасенцата са малко и майчиното мляко им е достатъчно.
Всъщност свинята майка осигурява с млякото хранителни вещества на 10-11 прасенца само първите 20 дни след опрасването. Още на 21-ия ден се появява дефицит на мляко – тогава започва спадът в млекообразуването.
Ако прасенцата не са захранени рано със стартер, по време на отбиването те не са готови да консумират сухи комбинирани фуражи, стомахът им не произвежда ензими за усвояване на растителни протеини, а лигавиците на стомаха и червата са твърде нежни, затова твърдите части от храната предизвикват дразнене и възпаление.
За да предотвратите това, трябва да подготвите прасенцата още от 4-ия ден след раждането им. Така те ще тренират храносмилателната си система за усвояване на твърда храна и по този начин ще се активира ензимната им система още преди отбиването им.