1. Декорация с ампели

Всяко кътче може да светне с подходящите цветя. Каскадните едногодишни красавици, засадени в кошници, висящи саксии или сандъчета, каквито са сакъзчета, петунии, вербени, лобелии, калибрахое, немезии и много други, са идеални за целта.

Не се колебайте! Засадете си миксове. Или си купете направо готови.

Висящите саксии и растенията в тях не искат много поддръжка, но поливките трябва да са редовни и съобразени с нуждите. За запазване на чистия и спретнат вид на цветята е необходимо и редовно почистване на прецъфтелите цветове.

Изберете цветята спрямо мястото, което искате да украсите с тях!

Трикче за оптимален ефект: Подхранвайте с комбинирани торове за цъфтящи растения на десетина дни.

2. Тропици на терасата

Забравете за пътешествия, за граници и извънредно положение, пренасяме тропиците на терасата с помощта на растенияпта. Екзотичните палми, хибискусите, дипладенията и всякакви други топлолюбиви красоти вече могат да бъдат строени на верандата, на балкона и дори из цветята в градината.

Не забравяйте, че колкото и да обичат топлината, повечето от тези цветя няма да понесат преки слънчеви лъчи. А онези, които биха издържали жарките слънчеви ласки, трябва плавно да се приспособят към тях.

И още нещо, внимавайте с температурите и въздушните течения. Дори ниски положителни температури могат да нанесат щети.

Трикче за повече цвят: Засадете/засейте едногодишни растения в саксиите на палмите например, за да скриете почвата и за да се радвате на повече багри.

3. Подправки на открито

Наред с цъфтящите растения, подправките и билките също имат място в красивите градински и балконски съчетания. Всички онези полезни растения, които не могат да зимуват у нас, например босилек, майорана, чубрица и т.н., през май вече могат да бъдат спокойно засадени на открито.

Те ще имат нужда от добре дренирана и богата на хранителни вещества почва. Не бива да се допуска преполиване, независимо дали ще ги отглеждате директно в градината, или в контейнери.

Трикче за оптимално качество: Повечето от билките и подправките имат нужда от поне 6-8 часа слънчево греене (има и изключения), за да натрупат максимално количество етерични масла и полезни съставки.

Трикче при консумация: Най-подходящият момент за бране е рано сутрин, когато влагата и маслата в листата са най-концентрирани.

4. Нови луковици вместо луковиците

Лалетата прецъфтяха, нарцисите също, късните сортове правят последни напъни, а топлото време ще ги мъчи все повече. Та, на мястото на пролетно цъфтящите луковици спокойно вече можем да засадим лятно цъфтящи представители.

Не си позволявайте да вадите луковици със зелени листа. Просто ги заобиколете. До тях засадете далии, гладиоли, фрезии, кала, канна, каладиум, крокозмия, полиантес, еремурус, че дори и грудкови бегонии (защо не?).

Трикче за сигурност: На високите видове осигурете опори още при засаждането, защото в последствие е твърде вероятно да повредите корените.

5. Свежест и багри в затънтени кътчета

Много хора смятат, че в сянката под ореха или близо до плътни стени нищо не расте. Не е така! Проблемът не е сянката, а водата. Сянка, съчетана със суша, е ситуация, в която много малко растения биха оцелели, да не казваме, разцъфтели.

Осигурите ли вода, бъдете сигурни, че хости, хеухери, папрати, момина сълза, здравец, медуница, роджърсия и още много други декоративни растения ще “светят в тъмното”. Изборът на листни шарки и цветови комбинации зависи от предпочитанията на градинаря, а повярвайте, разнообразието е огромно.

Трикче за разкош: Подобрете максимално състава и структурата на почвата, защото обикновено в тези забравени кътчета тя е сбита и бедна на органика.

6. Камуфлаж

Често оградата ограничава достъпа, но не и любопитните погледи. Особено на вилата през летния сезон е доста трудна задача да избегнете надничането на съседите или минувачите. Ако искате да постигнете тази цел, въоръжете се със семена на едногодишни бързо растящи лиани (ипомеа, вигна каракала, тунбергия, латинки). Засадете ги на не повече от 10-15 см от оградата и до месец-месец и малко ще имате плътна камуфлажна стена без много усилия.

По-обвързващ, сравнително по-бавен, но доста по-дълговечен вариант е да заложите на многогодишни лиани (клематис, вистерия, текома, лоза, орлови нокти и др.).

Трикче за контрол: Поддържайте многогодишните лиани в изряден вид с помощта на ножица и не ги засаждайте близо до сгради, защото има реална опасност да свалят мазилката.

7. Задължителни резитби и пожелателни фризури

Всички рано цъфтящи храсти, в това число форзиция, различните върби, азалиите, люляците и т.н., се почистват веднага след прецъфтяване. Резитбата е задължителна, ако искате да ги оформите и сгъстите. Отлагането на процедурата с повече от 3-4 седмици е гаранция, че ще отрежете заложените вече цветни пъпки за следващата пролет. Затова не се бавете!

Пожелателни фризури може да се приложат на вечнозелените растения (туи, лигуструм, лоницера, лавровишня). Оформянето при тях не е задължително, ако искате градината ви да има по-натурален вид. Ако пък харесвате строгите линии, не изпускайте ножицата цяло лято.

Трикче за безопасност: Винаги използвайте остри и дезинфекцирани инструменти, когато нанасяте рани на растенията. Ако повърхността на отреза е много голяма, третирайте с овощарска замазка.

8. За повече приятели

Всяка градина е живо място, райско кътче за отмора или физически труд. В нея трябва да цари разнообразие не само от растения, но и от твари. Колкото повече, толкова по-добре!

Ако искате да привлечете повече птици, засадете храсти с ярко обагрени плодчета. Направете им къщички. Осигурете им вода. Само едно семейство синигери изяжда повече насекоми, отколкото вие можете да си представите, че градината ви може да приюти. Пеперудите, пчелите и други полезни насекоми пък ще бъдат привлечени от цветове с много нектар и прашец. Такива са асклепиас, бял маргарит, ехинацея, салвия, флокс. Е, да, пеперудите не са много желани, заради гъсениците, но предвидете повече растения и ще има за всички.

Трикче с едногодишни: циния, титония, пентас, лантана, слънчоглед, алисум са все цветя, които предлагат изобилие от храна за хвъркатите красавици и песнопойци. Осигурете им ги! (ХФ)