Катрина Клаас-Мюлхаузер е новият ръководител на Claas. Компанията, която миналата година нае над 11 400 души по целия свят и записа оборот от 3,8 милиарда евро.

Катрина е третото поколение на семейство Клаас, което е назначено да председателства комитета на акционерите на компанията. Комитетът определя стратегическата посока на бизнеса и работи в тясно сътрудничество с изпълнителния съвет на групата. Катрина поема ролята от баща си Хелмут Клаас, който след 25 години начело, сега е почетен председател.

Под ръководството на Хелмут, Claas засили международното си присъствие, а официалното съобщение за пресата подчертава новите места за производство и продажба, открити в Индия, САЩ, Русия, Китай и Южна Америка.

Продължителният период на Хелмут като ръководител на семейния бизнес също съвпадна с развитието на водещия комбайн Lexion (пуснат през 1995 г.) и по-нататъшния успех със самоходния комбайн Jaguar.

Важен стратегически момент беше придобиването на френския производител на трактори Renault Agriculture през 2003 г. и това са може би едни от най-интересните разработки по време на 25-те години на управление на Хелмут.

Той оглави компанията, когато през 1997 г. започна да пуска на пазара верижни трактори Cat Challenger като машини Claas в Европа. Claas загуби пет години по-късно, когато през 2002 г. AGCO закупи бизнеса с верижни трактори.

Много преди това да се случи, през 1993 г., Claas разработи концепцията си Xerion и след като загуби бизнеса с трактори, бързо премина от проповядване на предимствата на веригите към гумите.

Важен стратегически момент за Xerion и Claas по този въпрос беше придобиването на бизнеса с трактори Renault през 2003 г., което проправи пътя за включване на 335 к.с. Xerion 3300 на върха на пълен набор от трактори Claas през 2004 г.

Компанията предлага своите комбайни Terra Trac (TT) от много години, а съдейки по скорошните разработки вижда голямо бъдеще за гумените вериги на другите си машини, като наскоро пуснатите на пазара самоходни комбайни Jaguar Terra Trac (653 к.с. 960TT и 925 к.с. 990TT).

Отне известно време, но Claas вече се завръща в бизнеса с верижни трактори с новите 355 к.с. Axion 930 TT и 445 к.с. Axion 990 TT. Компанията несъмнено се надява, че четириверижните Xerion Trac TS (490 к.с. 4500 и 530 к.с. 5000), показани на ноемврийската Agritechnica, ще ѝ помогнат да се конкурира с това, което сега е известно като Fendt MT.