Компанията остава мълчалива по отношение на повечето технически подробности, но комбайнът X9, разкрит на Agritechnica през ноември, е близо до пускането на пазара.

Все още няма информация за мощността на двигателя, капацитета на резервоара/скоростта на разтоварване, но е заявено, че физическите размери и теглото на първия двуроторен комбайн на Deere, който се разработва от 10 години, са подобни на тези на S790i.

Застанал над този модел, двуроторният X9 осигурява увеличено въртене и разделяне. В съчетание с това и най-голямата почистваща наставка в индустрията, X9 се счита за голям скок в капацитета (100+ т/час със загуби от само 1%).

X9 има нов екстериор, брандиране и осветление в сравнение с други комбайни Deere и операторите, запалени по удобствата, ще харесат опцията за масажиране на вече охладена седалка в кабината, която най-вероятно идва от тракторите 8R.

Можем също така да потвърдим 13,5метровия гъвкав хедер (диапазон от ширини ще бъде на разположение), базиран на напълно нова централна шарнирна платформа и макара от две части. Създаден да следва всички наземни контури, хедърът е специално разработен за европейски условия и култури като маслодайна рапица.

Предлага се с гумени вериги и с редица различни варианти на гуми. Системата на веригите (транспортна ширина под 3,5 м) е подобна на тази, която вече се използва при комбайните от серия S. Освен това X9 ще се предлага с редица различни системи за управление на остатъците, които да съответстват на по-големите ширини на хедерите.

Вече подложен на хиляди часове полеви тестове по целия свят, включително Канада, Северна Америка, Дания и Обединеното кралство, остава да видим дали Covid-19 може да развали плановете, но X9 официално ще бъде представен това лято. Очаква се ограничен брой машини да бъдат на разположение за демонстрация по време на реколта 2020 г.

И накрая, Deere казва, че X9 е допълнение към линията им комбайни и че S700 Series не си отива. X9 е специално разработен за едрогабаритни фермери, които се нуждаят от повече капацитет за прибиране на реколтата. За по-голямата част от фермерите комбайнът S700 все още е най-добрият избор.