Понякога козите нараняват вимето си о чужди предмети или взаимно. Обикновено това се случва при струпване на стадото или когато животните се бодат по крайниците или вимето.
Макар и леки, ако такива наранявания не се лекуват навреме, нова може да доведе до мастит и увреждане на вимето, което впоследствие води до загуба на млечна продуктивност.
С течение на времето леките отоци и синините по вимето може да изчезнат, но може да се превърнат и в хематоми, които са частично разтворени или капсулирани и се втвърдяват. В тежки случаи некрозата на увредената тъкан вътре във вимето може да проникне в микрофлората, причинявайки абсцес или флегмон (възпалено и подуто място).
Най-честите симптоми за мастита са: значително зачервяване на вимето с повишена локална температура (по време на палпация), болка; наличието на синини и хематоми; намаляване на производството на мляко; поява на кръв в мляко; а в по-късните етапи - тъканна некроза, абсцес, флегмон.
Лечението на травматично увреждане на вимето включва осигуряване на почивка на животното, студени компреси, хепаринови мехлеми.