За да могат ценните разплодни женски прасета да пораснат и станат здрави и продуктивни свине-майки, е много важно те да получават от самото начало на отглеждането най-добрия фураж, съдържащ достатъчно минерали, така че и скелетът, и мускулите им да могат да се развиват добре. Снабдяването с калций (Са) и фосфор (Р) е от особено значение, припомня германският експерт по хранене д-р Герхард Сталжохан от Селскостопанската камара на Северен Рейн-Вестфалия.
По време на бозайния период прасенцето получава енергия и аминокиселини от майчиното мляко. Важно е обаче всички прасенца да сучат и да получат желязо през първите няколко дни от живота чрез инжектиране или орално - желязна паста. Най-късно до началото на третата седмица от живота прасенцата трябва да започнат да се подхранват с малки количества твърди сдребнени фуражи.
Много е важно как ще премине периодът след отбиването им. Целта трябва да бъде да се насърчат животните да се хранят равномерно от първия ден на отглеждане и да им се осигурят всички необходими хранителни вещества. В началната фаза на отглеждане е добре да се използва фураж със специални носители на фибри, киселинни добавки, пробиотици и/или ензими. По този начин се подпомага бавноразвиващата се храносмилателна система на младите животни.
Тъй като целта е женските прасета да имат дълъг експлоатационен живот, снабдяването с минерали е от особено значение. Затова те трябва да получават фуражи, съдържащи повече минерални добавки.