Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

Лозовата краста се причинява от ериофиден акар. Акарът има няколко поколения годишно. Презимуват женските индивиди в пъпките на лозата.

В началото на април те започват да се хранят с вътрешността на пъпките и снасят яйцата си. По-късно акарите преминават по леторастите и листата. Повредите от този неприятел са характерни - по листата на лозата се наблюдават полузатворени гали, които от долната страна са покрити с бял памукоподобен налеп. Неприятелят предпочита лозите със силно овласена повърхност от долната страна на листа.

Първото пръскане срещу причинителя на лозовата краста се провежда в края на април, а второто - седмица по-късно.

В края на април трябва да се извърши обследване на лозите за установяване наличието на жълт лозов акар. Посочените акарициди срещу лозовата краста се използват и срещу с жълтия лозов акар. Първото третиране се прави при дължина на леторастите 8-10 см, а следващото - след 10-15 дни.

В края на април и през първото десетдневие на май се извършват наблюдения и, при необходимост, своевременни растителнозащитни пръскания срещу един от най-важните вредители по лозата - шареният гроздов молец. Повредите се причиняват от гъсениците, които се хранят с пъпките, ресите и плодовете на лозата.

Неприятелят има три поколения годишно и зимува като какавида под старата напукана кора на главините. Пеперудите от първото поколение се появяват до средата на април. Те снасят яйцата си по пъпките, по ресите и по младите леторасти. Гъсениците от първото поколение повреждат ресите, които обвиват с паяжина.

Борбата срещу шарения гроздов молец трябва да се насочи срещу първото поколение. Провеждат се две пръскания, през 10-12 дни срещу гъсениците с някои от инсектицидите: децис 2,5ЕК - 0,04%, карате Зеон - 0,02%, циперфор 100ЕК - 0,05%, шерпа 100ЕК - 0,04%, фюри 10ЕК - 0,0125%, нуреле Д - 0,05%, релдан 40ЕК - 0,12% , Сумицидин 5ЕК - 0,025% и др.

През април при лозата, през междуфазния период 1-3 лист се провежда второто третиране срещу екскориоза (Phomopsis viticola) с някои от регистрираните фунгициди - делан 700 ВДГ - 0,05%, верита ВГ - 0,2%, микал Флаш - 0,3%, санкоцеб 80ВП - 0,3%, каптан 50ВП - 0,3% и др. Първото пръскане срещу патогена се извършва в начало на разпукване на пъпките. През по-късните фази от вегетацията на лозата фунгицидите, които се използват за борба срещу маната, са ефикасни и срещу екскориозата.

Шарен гроздов молец
Шарен гроздов молец
Ескориоза по лозата
Ескориоза по лозата