Тази година производството на пилешко месо в Полша ще се увеличи до 2 200 000 т, е оценката на аналитици от
USDA. Това е с 1,5% повече в сравнение с миналата година. И въпреки че нарастването ще е незначително Полша ще остане най-големият производител на птиче месо в Евросъюза.
Бройлерите съставляват 85% от общото производство на месо в Полша, а пуйките - 14%.
Двата вида птици се преработват основно в месопреработвателни предприятия в страната.
Средната цена на птичето месо през януари 2020 г. в Полша е била 3,77 злоти (0,83 евро), което е с 3% повече в сравнение с януари 2019 г.
Патешкото и гъшето месо се произвеждат в по-малки количества и се изнасят предимно в Германия и Западна Европа.
Производството на птиче месо в Полша в значителна степен зависи от местното зърно (предимно царевица) и от 2 млн. т вносен соев шрот, основно от Южна Америка и САЩ.
Потреблението на птиче месо в страната през 2019 г. е 27,5 кг на глава от населението, което е почти с 2% повече в сравнение с 2018 г. В структурата на вътрешно потребление делът на птичето месо е 36%, свинското – 51%, говеждото – 5%. И въпреки че поляците предпочитат свинско (41 кг на човек годишно) птичето се възприема като здравословно и евтино, което стимулира увеличение на търсенето.
През 2019 г. Полша е изнесла почти 1,34 млн. т птиче месо (на стойност 2,53 млрд. долара), което е с 12% повече от 2018 г.
Няколко държави въвеждат забрана за внос на полско птиче месо след огнището на птичи грип през декември 2019 г. в страната. Към 12 март 2020 г. в страната са потвърдени 30 огнища на заболяването. Тази ситуация влияе негативно на износа на полско птиче месо. Очаква се, че тази година чуждестранните продажби ще намалеят със 7%.
Полша произвежда 17% от птичето месо в Евросъюза. Втората позиция си делят Франция и Испания (по 11%). Големи производители на птиче месо са и Германия (10%) и Италия (9%).