Какви са основните изисквания на вида

Ягодата е култура, която може да се отглежда във всички райони на страната. Въпреки това ягодоплодният вид има доста изисквания към условията на средата, които любителите трябва да вземат под внимание.

* Ягодата не е студоустойчива. През зими, когато няма снежна покривка, надземните части могат да се повредят при температури под минус 15 градуса. Когато има сняг, растенията издържат много по-ниски температури.

Опасни за ягодата са повратните студове, които нанасят повреди по цветовете. Особено застрашени са сортовете, които цъфтят по-ранно.

* Културата понася известно засенчване. Ето защо между младите овощни дръвчета може да се направи ягодова леха.

* Ягодата е взискателна към атмосферната и почвената влажност. Най-големи са изискванията й по време на цъфтеж и узряване на плодовете, а също така и в края на лятото - началото на есента.

За да се получават качествени плодове, ягодите трябва да се отглеждат при осигурено напояване.

Подготовката на мястото, където ще се прави ягодовата леха, не се различава много от при другите овощни видове.

Тъй като ягодовото растение развива по-плитко разположена коренова система, не е необходима много дълбока обработка. Достатъчна е оран на дълбочина 30 см.

Въпреки това почвата трябва да е много добре обработена, без наличие на буци, както за зеленчуковите култури.

Препоръчително е преди това да се внесат минерални торове - фосфорен и калиев, както и органичен - оборски тор. Азотният тор се подава по време на засаждането, както и през вегетацията на растенията.

През пролетта е подходящо време да се направи ново ягодово насаждение. Ягодата може да се отглежда по две технологии: директно върху почвената повърхност и чрез мулчиране на почвата със специално фолио.

Подготовка на площта

Независимо от избраната технология, трябва предварителна подготовка на мястото.

* Почвата се почиства от растителни остатъци, камъчета и други.

* Подравняване на лехата. Размерите й се определят според схемата на засаждане. Оформянето й е в зависимост и от размера на покритието, ако ще се застила с полиетилен.

* Почвата леко да се оросява, но без да става прекалено мокра.