Състоянието е известно като пасищна тетания

Профилактиката се изразява в постепенно преминаване от оборно към пасищно отглеждане

Жени Владинова

Пасищната или тревната тетания се наблюдава при храненето със зелени фуражи и се характеризира с недостиг на магнезий. Изразява се с повишена нервно-мускулна дразнимост, която стига до тетания.

Болестта има сезонен характер и най-често се среща през май

Но може да продължи и юни, дори и юли при високопродуктивните крави и овце и по-рядко при първескините и говедата за угояване. Пасищната тетания е разпространена в редица европейски страни и нанася големи стопански загуби. У нас също се проявява, но невинаги се разпознава и диагностицира навреме.

Според възрастта и вида на преживните животни се различават следните пасищни хипомагнеземични тетании:

1. При млечните крави в периода на начална лактация, която се нарича лактационна или тревна тетания. Възприемчивостта се повишава с възрастта - особено при по-старите от 5-6 години крави през първите 2-3 месеца след отелването.

2. При бързо растящи на 2-4-месечна възраст телета, хранени продължително с необезмаслено мляко, млекозаместители, неподходящи мазнини и зелена буйна растителност с ниско съдържание на магнезий. Появява се в отделни животни или масово и когато се дава груба храна, за чието сдъвкане се отделя много слюнка и магнезий.

3. При бици и овце на паша в млади зелени житни посеви.

Фермерите трябва да знаят, че при говедата заболеваемостта достига от 0,5 до 15%, при овцете - 10%, а смъртността 20%.

4. При малачета, хранени с бедна на магнезий паша и след рязка промяна на времето (силен студ, дъжд и вятър).

При всички видове преживни пасищната тетания е в пряка връзка със спадането на концентрацията на магнезий в организма

Кои са факторите, които биха провокирали и усложнили болестта:

Тетанията настъпва 1-6 седмици след изкарването преживните на пасища с буйна, бързо растяща зелена трева, често наторявана с азотни и калиеви торове.

Опасна е и пашата на млади житни култури (пшеница, овес, ръж, ечемик и царевица), които са с ниско съдържание на магнезий и високо на белтъчини и калий, което води до повишаване на амоняка в търбуха.

Бременността и лактацията намаляват калциевото съдържание в кръвта.

Хипомагнеземията се появява и поради малката мобилизация на магнезий от костите, която с напредване на възрастта намалява.

Тетанията зависи и от съотношението калий:калций и магнезий в зелените растения.

За настъпване на тревна тетания предразполагащо значение имат и стресовите фактории

А те са гладуване/недохранване, рязка промяна на фуража и времето, шумът, диариите, недостигът на вода, киселинно-алкалните свойства на почвата и най-вече комбинацията от различни фактори.

Лактационна тетания при млечните крави

Тя протича в остра и хронична форма. При острата лактационна тетания понякога се намират бързо умрели животни. В началото се наблюдава стадий на силна внезапна възбуда, усилена чувствителност и див поглед. Главата държат високо вдигната, а опашката е вирната също нагоре. Кравите имат несигурен вървеж, падат на земята и лежат със силно опънати крайници и с клонично-тетанични спазми на различни мускулни групи. Другите признаци са глава, извита назад, треперене на очните ябълки, обилно слюноотделяне и силно изпъкване на очите. Последва стадий на депресия и кома, но при силен шум отново се предизвиква тетаничен пристъп, усилена сърдечна дейност, кома и смърт.

При подострата лактационна тетания признаците настъпват за 2-3 дни

Проявяват се с липса на апетит и интерес към околната среда, намален млекодобив и ниско ниво на магнезий в кръвта и свръхчувствителност. Последват неустойчива походка, сковаване на челюстите, тетанични гърчове, пулсиращо уриниране и дефекация. Тук признаците са по-слабо проявени.

Тревна тетания при телетата се наблюдава освен при ниско съдържание на магнезий в млякото още и през влажни дни и студени нищо. В началото се забелязва повишена възбуда и залитаща походка. Телетата се движат с леко повдигната глава, губят равновесие и падат на земята. Появяват се спазми на мускулите на трупа, шията, фаринкса и хранопровода. Главата е леко опъната назад, движат ушите, устата е спазматично затворена и крайниците извършват некоординирани движения. Във фазата на депресия дишането и сърдечната дейност са учестени. Конвулсиите предизвикват неволно отделяне на урина и изпражнения. При по-възрастните телета смъртта настъпва по-бързо в сравнение с по-младите телета, които могат и да оздравеят. В кръвния серум се установява понижаване на магнезий под 0,8 мг%, а на калция - до 6,65 мг% вместо 9-11 мг%.

Тревна тетания при биците

Клиничните признаци са подобни на тези при лактационната тетания у кравите Лошата новина е, че лечението при острата форма и закъснелите случаи е безрезултатно. Болните животни се лекуват на място и не трябва да се превозват и безпокоят. Прилагат се венозно калциево-магнезиеви препарати. Опитът на американските терапевти показва, че те предпочитат инжектирането на 500 мл разтвор, съдържащ 25% калциев бороглюконат (50 мл за овце и телета), последван от 200 мл 50% разтвор на магнезиев сулфат. Бавно възникващата тетания се лекува също с 25-50% магнезиев сулфат в количество 150 мл инжектиран подкожно. За предотвратяване на рецидиви при кравите се дава вътрешно 7 дни по 50 г дневно магнезиев окис с храната и 1-3 г дневно за 6 седмици за телета и дребни преживни. На силно възбудените животни се прилагат седативни (хлоралхидрат) или транквиланти (диазепам и др.).

Профилактиката на болестта се изразява в ,постепенно преминаване от оборно към пасищно отглеждане

В региони с опасност от тревна тетания 3-4 дни преди изкарването на животните на паша и 4-6 седмици след това се дава с храната също магнезиев окис по 50 г дневно за крава, по 2-5 г за телета и съответно по 0,5 и 1 г за агнета.

Най-добре е магнезиевите соли да се дават на животните като минерален премикс. Богати на магнезий са кюспетата, шротовете и триците. В профилактичните мерки се включват и ограничаване торенето с азотни и калиеви торове. Животните, застрашени от хипомагнезиеви тетании, да се контролират чрез тестове за определяне концентрацията на магнезий в кръвта и степента на отделяне на магнезий с урината.