За целта използва своя инфрачервен сензор, а батерията му издържа десет часа с едно зареждане

Миналата есен японският фермер Котаро Андо стана първият клиент, който нае робот за събиране на аспержи от местния селскостопански високотехнологичен стартъп Inaho.

Основана през 2017 г. в крайбрежния град Камакура, през януари 2019 г. компанията откри офис в Кашима (на около 110 км от Токио), за да пусне на пазара автономния си робот за фермери на аспержи и краставици в Сага Сити и околностите му.

“Прибирането на реколтата представлява 50-60% от цялото време което прекарваме в земеделска работа. Роботът ни дава възможност да използваме това време за насърчаване на продажбите и експерименти за подобряване качеството на нашите продукти”, споделя Андо. “Япония е изправена пред същите трудности като другите държави по отношение на недостига на земеделска земя и застаряващата работна сила”, разказва кметът на Сага Сити Тошиюки Хидешима. “Сага има процъфтяваща градинарска индустрия, включително за аспержи, но фермерите остаряват. С нарастването на населението физическата тежест върху земеделието се увеличава и много хора се отказват от него. Очакваме компании като Inaho да решат недостига на работна ръка в селското стопанство.”

Според уебсайта на Inaho това е първият път, когато автономен робот за беритба е ударил пазара на Япония. Компанията си е поставила цел да произведе стотици роботи през 2020 г. и приблизително 10 000 през 2022 г. Наистина амбициозни планове.

Inaho работи на основата на бизнес модела Роботиката като услуга (RaaS). Това означава, че лизинговият фермер плаща само процент от печалбата от реколтата, за да използва машината (в случая 15%).

Всичко останало, включително разходите за поддръжка, се покрива от компанията, която може да използва опита от тези услуги, за да подобри ефективността и дълготрайността на машината

За да осигури бързи срокове за реакция при поддръжка, Inaho се насочва само към фермерите в рамките на 30 минути с кола от офиса си в Кашима.

Този робот с електрическо захранване използва своя инфрачервен сензор, за да намери узрели аспержи преди внимателно да събере стеблата, готови и цели. С еднократно зареждане на батерията издържа десет часа. Машината може да работи през нощта - десет часа без почивка, поставяйки прясно набрани аспержи в кошница, докато я напълни. Тогава роботът изпраща SMS съобщение до фермера: “Готово. Кошницата е пълна.”

Засега компанията се занимава само с беритбата на аспержи, но в уебсайта ѝ се съобщава, че следваща цел са краставици, ягоди и домати. Inaho също планира да отвори още 25 офиса в близост до базата на своята компания, за да помогне за разширяването.

Японският фермер Котаро Андо стана първият клиент, който нае робот за събиране на аспержи от Inaho
Японският фермер Котаро Андо стана първият клиент, който нае робот за събиране на аспержи от Inaho