То може да изолира въглерода, да спести вода и да увеличи добивите на културите

Рециклирането на стари овощни дървета на място може да изолира въглерода, да спести вода и да увеличи добивите на културите, което го прави добра климатична практика за овощни градини. Това се посочва в проучване на калифорнийския университет Дейвис.

Рециклирането на цялата градина е процес на сеч и връщане на стари овощни дръвчета в почвата преди засаждането на нови. Изследване, публикувано в списание PLOS ONE, предполага, че това може да помогне на овощните градини да бъдат по-устойчиви на суша както и да увеличат съхранението на въглерод в почвата.

“Водата е централна за нашето мислене по отношение на селското стопанство в Калифорния. Тук виждаме някои реални ползи за опазването на водата и за земеделските производители”, каза Амели Годин, доцент в катедрата по агроекология на калифорнийския университет Дейвис.

Засушаването и високите цени на плодовете допринесоха за по-интензивен оборот на овощните градини през последните години.

Предишната практика за изгаряне на дървета, които вече не са продуктивни, сега е ограничена от законодателството за околната среда, така че горепосоченото рециклиране на цялата градина е алтернатива. Но колко устойчива и ефективна е за околната среда и за фермерите?

За изследването учените са измерили състоянието на почвата и производителността на сливови овощни дръвчета в градина, където предишната дървесна биомаса е върната обратно в почвата при преработката. Те също експериментално са намалили напояването на градината с 20 процента, за да определят количествено използването на водата.

Резултатите показват, че в сравнение с изгарянето на дърветата, пълното рециклиране и оползотворяване на цялата градина чрез нарязване и дървени стърготини дава изолация на 5 тона въглерод на хектар; подобряване на ефективността на използването на водата с 20 процента и увеличение на реколтата с 19 процента.

“Тази важна практика може да смекчи климатичните промени чрез създаване на почвен потенциал за усвояване на въглерод, както и създаване на хранителни вещества и задържане на вода”, добавя Годен. “На фона на все по-ограничените водни ресурси подобен метод може да бъде от решаващо значение.”