Пилетата започват да регулират телесната си температура (системата за терморегулация) напълно чак на 2-седмична възраст. Затова по време на зареждането им температурата в помещението трябва да бъде най-малко 32 градуса.
Важно е птицевъдите да знаят, че решаваща е температурата на постелята, а не температурата на въздуха. Еднодневните пилета са високи приблизително 5 см. На тази височина от пода температурата на въздуха се определя от температурата на постелята. На няколко сантиметра над постелята температурата на въздуха ще е по-висока с два или повече градуса. Колкото по-далече е от пода, толкова по-топъл е въздухът.
Въпреки привидно високата температура в помещението на пилетата може да име студено заради температурата на пода.
Студената постеля влияе неблагоприятно върху растежа на пилетата и върху конверсията на фуражи, което не може да бъде компенсирано следващите седмици от производството на домашните птици. В резултат на това бройлерите ще имат по-ниско пазарно тегло.
Изследванията показват, че при пилета, при които температурата на въздуха и постелята през първите три седмици от отглеждането на пилета е била по-ниска, смъртността е била два пъти по-висока, отколкото при пилетата, отглеждани при подходяща температура, а случаите на асцит (коремен оток) са били три пъти по-чести.