Учени от Омския научен център към Сибирския научноизседователски институт по птицевъдство създадоха нова порода пъдпъдъци за яйца и месо, по-продуктивни в сравнение с основните породи, съобщава на сайта си Сибирският отдел на Руската академия на науките.
Над създаването на новата порода учените от Омск работят над 10 години. Те кръстосват две породи пъдпъдъци и получават универсална птица.
Омските пъдпъдъци може да се отглеждат за яйца и за получаване на диетично месо. Годишно от една птица може да се получават до 250 яйца, които достигат до 250 г – което е два пъти повече от обикновените пъдпъдъци за яйца.
В сравнение с японските пъдпъдъци птиците от новата порода имат по-високи показатели:
- живо тегло на 6-седмична възраст на самците - с 26,2%;
- на самките – с 40,4%;
- тегло на яйцата на 10-седмична възраст - с 20,7%,;
- яйчното тегло - с 26,5%.
В сравнение с породата месната Фараон:
- яйценосността за 44 седмици живот е по-висока с по сравнение с месната порода Фараон - с 18,6%".
Пъдпъдъците Омска порода имат и по-висока адаптационна способност, позволяваща да се използват сибирски фуражи.
Новата порода пъдпъдъци се препоръчва за отглеждане както във фермерски и лични стопанства, както и за промишлено отглеждане.
Следващият проект на омските учени е получаването на нов хибрид пъдпъдъци за месо. А по-нататък учените смятат да селекционират и нова порода кокошки за месо.