Продължаващата техническа поддръжка на дилъри и фермери и защитата на персонала са основните приоритети на AGCO по време на епидемията от Covid-19. Други приоритети включват наличието на резервни части сега, когато започна пролетната работа, казва Торстен Дехнер, който пое ролята на старши вицепрезидент и генерален мениджър на AGCO EME (Европа/Близкия Изток) по-рано тази година.

Подобно на други основни производители на тракторна и селскостопанска техника, AGCO беше масово засегнат от ситуацията с коронавируса, въпреки че г-н Дехнер потвърждава, че всичките им северноамерикански производствени звена, включително завода за верижни трактори в Джексън и този за балировачки за квадратни бали Massey Fergsuon и Fendt в Хестън, все още работят.

В Европа и Близкия Изток историята е различна. Този регион е решаващ за AGCO, тъй като представлява 20 обекта за производство и дистрибуция в 14 различни страни, 12 000 души персонал и оборот за 2019 г. от 5,3 милиарда долара.

Г-н Дехнер обикновено пътува всяка седмица до офиса в Шафхаузен, Швейцария. Въпреки това, както и други висши ръководители на компании и хиляди служители на AGCO, в момента работи от домашния си офис.

Той потвърждава, че машините за тревни площи все още се правят на немските площадки на компанията, но производството във всички други AGCO обекти в Европа временно е спряно.

Това включва завода на Fendt в Марктобердорф, Германия, който затвори на 25 март; съоръжението Massey Ferguson в Бове, Франция, което спря работа на 17 март, и заводът Valtra в Суолахти, Финландия, където операциите по монтаж бяха прекратени на 27 март.

Комбинираното предприятие в Бреганзе, Италия, затвори на 16 март, а краткотрайната работа в завода за самоходни комбайни Katana в Хоенмюлзен, Германия, започна малко преди Великден.

На въпрос защо AGCO може да продължи да прави машини за тревни площи, а не трактори и комбайни, Дехнер обяснява, че продуктите за тази техника не са толкова сложни, колкото трактор. "Има толкова много различни компоненти и опции на трактор, комбайн и самоходна машина за фураж, че е невъзможно да се съхраняват всички в големи количества."

Всички линии за производство на трактори са спрени точно както биха направили по време на фабрично спиране за лятната почивка. Времето сега се използва за дезинфекциране на съоръженията и рутинна поддръжка, които обикновено биха се извършвали през лятото.

Дехнер е уверен, че производството ще се засили бързо, когато заводите могат да се пуснат наново. Това обаче зависи от способността да се гарантира безопасността на работниците, както и от доставчиците да могат да доставят части и компоненти. Той добави, че понастоящем е невъзможно да се предвидят срокове за въвеждане на нови поръчки.

Всички европейски съоръжения за сглобяване на трактори и комбайни са затворени, но складовете за резервни части остават отворени, като някои от тях работят по денонощна политика за мултисмяна, за да гарантират, че дилърите и клиентите ще получат необходимите части. Това включва основния склад за резервни части в Енери, Франция. „Непрекъснатото снабдяване с резервни части за нашите дилъри и клиенти е критично важно и нивата са там, където трябва да бъдат в това важно време на годината“, добави той.

Екипите за научноизследователска и развойна дейност продължават да работят по своите проекти. Макар повечето инженери да работят от вкъщи, и въпреки че не са отворени производствени площадки за създаване на прототипи и предварителни серии машини, ни обещават някои очарователни нови продукти в бъдеще.

Представянето по събития за пускането на новите модели в момента е в смут, като последният удар е отлагането на френското шоу SIMA от ноември 2020 г. за февруари 2021 г., а предизвикателството пред маркетинговия отдел на AGCO е да адаптира и да намери нови допълнителни начини за популяризиране на нови трактори и машини в тези безпрецедентни времена.

Гледайки напред, г-н Дехнер добави, че AGCO и неговите дилъри все още имат запаси от нови трактори и машини. Добрата новина за всички, които чакат нов комбайн Fendt или Massey Ferguson, е, че производството в Бреганзе започна рано тази година и повечето машини за този сезон вече са напуснали монтажната линия, преди производството да бъде спряно, а някои вече са изпратени.

Накрая, Дехнер подчерта, че нещата се променят толкова бързо и това, което е актуално на фронта на вируса, може да бъде остаряло утре. „Трябва да сме гъвкави, за да се адаптираме към променящата се среда. Важно е да сме заедно. Дори и с необходимото социално дистанциране, ние всички сме по-близки от всякога като единен екип с нашите дилъри и клиенти. Държим се в ръце и вярвам, че ако продължим да бъдем адаптивни и креативни заедно с нашите партньори в мрежите за доставка и дистрибуция, тогава можем да минем заедно през тези безпрецедентни времена."

В крайна сметка, той вярва, че репутацията на земеделските производители отново се увеличава и вече има по-висока оценка на земеделската общност. „Земеделските производители също са герои и всеки трябва да оценява по-добре работата, която върши.“

Източник: profi.co.uk