Днес ще ги правим в машината за хляба

Машината за хляба е удобна, полезна и невероятно практична. Достатъчно е да сложите всички продукти от рецептата заапечене на хляб и това е всичко - без никакви притеснения. Ръцете са чисти, а и разполагате с много време да се посветите на останалата част от домакинството.

Уредът има най-различни програми за печене на хляб, от най-обикновен бял до екзотични идеи с моркови, пипер, царевица и пр.

Когато става дума за печенето на традиционния великденски козунак, много домакини не се доверяват на машината и предпочитат на ръка да си месят тестото и после да го пекат във фурната. Причината е, че рецептите, които се предлагат заедно с хлебопекарната, най-често се отнасят за кексове и сладкиши. Но козунакът не е нито кекс, нито сладкиш.

На тези, които са свикнали да месят тестото за козунак на ръка, може би ще им се стори, че месенето в машината е прекалено кратко, тъй като обикновено тестото се премесва няколко пъти, преди да влезе във фурната. С машината за хляб всичко е много по-бързо. Тестото втасва два пъти, а всички съставки се слагат едновременно в контейнера на машина за хляб. Прясна пресована мая, без която истинският великденски козунак немислим, се заменя със суха бързодействаща мая. Съотношението брашно към течност често не е същото, както при ръчно замесвания.

Въпреки доказаните рецепти и огромното старание на домакините, великденските козунаци в хлебопекарните могат да не се получат. Причината е в различното качество на брашното - в различните страни и дори в различните региони на страната, т.е. при различните наши фирми-производителки, качеството е различно. Различна степен на смилане, влага, количеството глутен - всички тези параметри са от голямо значение. Ето защо, за да направите козунак в машина за хляб, не забравяйте да проверите качеството на брашното, пък и пробвайте предварително да изпечете един козунак.

Различните производители имат различни имена на програми за печене на определен вид хляб. Във всеки случай, ако вашата машина за хляб няма специална програма за козунак или за сладкиши, изберете програмата с най-дълго месене, тъй като тестото се нуждае от повече време, за да втаса.

Предлагаме ви няколко изпитани рецепти. Вие изберете на коя да се доверите.

Рецепта 1

Продукти: 200 мл прясно мляко, 400 г брашно, 3 жълтъка, 0,5 ч. л. сол, 4 с.л. захар, 1 пакетче ванилова захар, 2 с.л. масло, 1 чаша стафиди, 2 ч.л. суха мая, щипка шафран или куркума, смлян кардамон - на вкус.

Приготвяне: Измийте стафидите в гореща вода, подсушете и накиснете в коняк за 1-2 часа. След това изцедете коняка и оваляйте стафидите в брашно.

Задайте програмата за печене “Хляб със семена” или “Бял хляб”. Разтопете маслото, но да не завира или прегаря. В прясното мляко разтворете шафрана или куркумата.

Сложете продуктите в контейнера на машината за хляб според инструкциите на производителя. Добавете стафидите 15 минути след началото на процеса на месене (най-често има звуков сигнал). Ще получите великденски козунак с тегло около 750 г. Украсете по ваш вкус.

Рецепта 2

Продукти: 2,5 ч. л. суха мая, 400 г брашно, 0,5 ч. л. сол, 4 яйца, 4 с.л. захар, 1 ч. л. ванилия, 100 г масло, 50 мл портокалов сок, стафиди, ядки, захаросани плодове.

Приготвяне: Накиснете стафидите в гореща вода и ги подсушете. Нарежете захаросаните плодове на малки кубчета. Нарежете ядките на малки парченца.а

Разтопете маслото. Поръсете мая на дъното на контейнера заедно с пресятото брашно. Прибавете останалите съставки и накрая разтопеното масло и сока. Изберете програмата "Диетична" (ако има такава) или "Хляб със семена".

Рецепта 3

Продукти: 430 г брашно, 2 яйца, 160 г захар, 1 пакетче суха мая, 70 мл прясно мляко с висока масленост или сметана, 250 г пълномаслена извара, 50 г масло, 40 г растително масло, 1 ч. лъж. сол, 200 г стафиди, 1 ч. л. нарязани бадеми, 1 ч. л. канела, 1 ч.л. кардамон, 1 ч. л. индийско орехче, белтъчна глазура за украса.

Приготвяне: Смесете в контейнера 1 с. л. брашно, 1 с. л. захар, мая и топло мляко, оставете за 20 минути. Разбийте белтъците на сняг, а жълтъците разбийте със захарта. В съда на хлебопекарната добавете белтъците, жълтъците, пресятото брашно, двата вида масло и изварата, претрита през сито. Включете основната програма. Изчакайте 10-15 минути, след това я изключете и включете отново. След повторното стартиране на програмата добавете подправките.

Украсете готовия козунак с белтъчната глазура.

Рецепта 4

Продукти: 500-550 г брашно, 100 мл прясно мляко, 100 мл сметана, 110 г захар, 0,5 ч.л. сол, 50 г масло, 3 яйца, 1,5 ч. л. мая, 0,5 ч. л.куркума, 40 г сушени кайсии, 40 г стафиди, ванилия, кардамон - на вкус.

Приготвяне: В млякото, загрято до температура 40 градуса, разтворете захарта, солта, куркумата и маслото. Прехвърлете в контейнера на хлебопекарната и добавете сметаната. Разбийте яйцата с вилица и ги прибавете към млякото. Пресейте брашно директно в съда за печене, направете "кладенче" в центъра и сипете там маята. Добавете ароматите и задайте режим "Сладък хляб". Размерът на хляба е голям.15 минути след началото на програмата добавете стафиди, захаросани плодове и сушени кайсии, нарязани на малки кубчета.

Украсете готовият козунак.

Продукти: 120 мл прясно мляко, 350 г брашно, 30 г суха мая, 125 г захар, 100 г масло, 1 яйце, 1 ч.л.асол, 40 мл коняк, 1 ч. л. канела, 1 ч. л.кардамон, 100 г бадеми, 100 г захаросани плодове.

Приготвяне: Загрейте млякото до температура 40 градуса, разтопете маслото и го оставете леко да се охлади. Прибавете всички съставки с изключение на захаросаните плодове и ядките, в контейнера на машината за хляб в реда, в който са посочени в рецептата. Сипете маята в кладенчето, направено в брашното. Добавете захаросаните плодове и ядките по време на второто замесване. Изберете програмата "Сладък хляб". Теглото на хляба е около 750 г.

Великденски козунак със сушени череши

Състав: 250 мл прясно мляко, 50 г масло, ? ч. л. сол, 150 г захар, 450 г брашно, 1 ч. л. суха мая, 1 ч.л. ванилия, 1 яйце, 1 ч. л. бакпулвер, 100 г сушени череши без костилки, 0,5 ч. л. канела.

Приготвяне: В контейнера заредете всички съставки с изключение на сушените череши. Тях ще ги добавите по време на второто премесване на тестото. Изберете основната програма за бял хляб със средно препечена коричка. Получава се козунак с тегло около 750 г. Украсете с череши и едро настърган шоколад.

Великденски козунак в машина за хляб с извара

Състав: 600 г брашно, 220 г мека извара, 3 яйца, 2 суп. лъж. сухо мляко, 2 с. л. разтопено масло, 100 г стафиди, 2 ч. л. суха мая, 2 с. л. мед, щипка сол, вода, ванилия или кардамон - на вкус.

Приготвяне: Накиснете стафидите в гореща вода и ги прехвърлете в сито, за да се изцедят.

В мерителна чаша разбийте яйцата с вилица и добавете достатъчно вода, за да се получи 300 мл яйчна смесс. Прехвърлете в машина за хляб. Добавете сухото мляко, изварата, предварително претрита през сито, разтопеното масло, мед, сол и маята. Пресейте и прибавете 500 г брашно. Включете машината на режим за месене и печене в продължение на 3 часа. Проверете как хлебопекарната омесва тестото - ако е лепкаво, добавете още 100-150 г брашно.