Следете за тях, защото са зимували под кората

Жълтият лозов акар у нас е разпространен силно по всички лозови насаждения. Червеният овощен акар - също, но той преобладава в лозови насаждения по Черноморското крайбрежие.

Зимува под кората на лозата и тръгва в развиващите се пъпки към средата и началото на втората половина на април.

Излюпва се в началото на май - първото десетдневие.

Възрастни акари се появяват към средата и началото на втората половина на май. През юни - септември е опасен.

Тогава наблюдавайте дали листата стават жълто-зелени, ръждивокафяви или червеникави, с по-груба и хрупкава при стриване листна петура. Лозите се изтощават.

ЧЕРВЕНИЯТ ОВОЩЕН АКАР Е ОПАСЕН ЗА АСМИТЕ

Зимувал е по надземните части на лозата. Излюпва яйцата към края на април и началото на май, а възрастни се появяват през третото десетдневие на май.

Вреди подобно на жълтия лозов акар, но не деформира листата (периферията им се завива нагоре и са с бронзовокафяв цвят) и вредната дейност е по-слаба.

Разпространен е основно по асмовидно отглеждани лози.

Поврежда кората на покарващите леторасти - особено основата им. При силна повреда кората некротизира и се напуква, летораслите са по-слаби и със скъсени междувъзлия.

По-късно акарите повреждат и листата, чепките и зърната, по които се образуват тъмнокафяви подобни на струпеи петна.

ЛОЗОВАТА КРАСТА СЕ ПОЗНАВА ЛЕСНО

Ериофидните акари зимуват във влакнестата обвивка на пъпките. Активизират се рано, още преди видимо развитие на пъпките - през първата половина на април, и се хранят интензивно. По-късно преминават по развиващите се листа, по летораслите, а често и по ресата.

От смученето на сок тъканите се разрастват, образуват се гали, изпъкнали от горната страна на петурата и вдлъбната от долната страна. Вдлъбнатата страна отначало е белезникава, по-късно - с кафеникав цвят. Акарите се развиват между власинките. По ресата акарите повреждат отделни цветчета, които побеляват.

КОИ СОРТОВЕ СТРАДАТ НАЙ-МНОГО?

Акарите повреждат най-силно листата на сортовете Памид, Димят, Ркацители, Каберне Совиньон, Мерло и др.

По-слабо се повреждат сортовете Болгар, Супер ран Болгар, Италия и др.

БОРБАТА С АКАРИТЕ

Води се срещу жълтия лозов акар и червения овощен акар, които са най-опасни.