Любомир Коралов

И картофите са част от въртележката от агротехнически мероприятия, подготвящи навременната и точна сеитба на актуалните за пролетта култури. Основните сезонни дейности при картофопроизводството са продълбочаване или минаване с култиватор, торене, засаждане, обработка с тирообразуващи фрези, РЗ мероприятия, докато се стигне до прибиране на реколтата. При производителите на обикновени картофи за масова консумация всичко това е направено и засаждането вече е започнало. Да не забравяме, че ранните картофи отдавна вече са в лехите.

Тази година засаждането, като основно агротехническо мероприятие в бранша, в някои райони бе предшествано от нещо, което е по-рядко, но се случва и трябва да се направи. Поради падналите преди десетина дни дъждове и снегове картофените ниви бяха наводнени и

стопаните трябваше да ги отводняват

за да могат картофосадачките да влязат и да работят нормално и продуктивно. Така че да се получат обичайните добиви от 60 т/ха, както е при нормални, добри години. Но това зависи от множество фактори, като на предна линия е потенциалът на засажданите сортове, качеството на машините, обработките и торенето, растителната защита, метеорологичните условия и т.н.

Естествено, за да се получат високи резултати от почвообработките трябва да се използват съвременни технологии и машини.

Точно такива сега са пуснати в ход. Те се съобразяват с програмите, заложени от стопаните, с потенциала на сортовете картофи, отчитат количеството и качеството на внесените торове и РЗ препарати, така че в голяма степен да се гарантира успешната реколта. Това е доказана практика, добре известна на професионалните картофопроизводители. Но днес приложението ѝ е възпрепяствано от действащи в момента в земеделието и икономиката негативни фактори.

В зависимост от бизнесплана и готовността на машинния парк на картофопроизводителя се прилагат едни или други технологии при

висока степен на механизация

на работните процеси и спазване на точните агротехнически срокове. Върху практическата реализация на тези условия, задължителни за добрия добив, влияе и друг, вече финансов, фактор - възможността на производителя да инвестира в нужната техника, в торове, препарати, гориво и т.н. Практиката е доказала, отбелязват аграрикономисти, че всяко по-значително намаление на вложенията за нова техника по принцип увеличава себестойността на продукцията и води до по-ниска конкурентоспособност на нашите картофопроизводители в сравнение с техните колеги от Нидерладия, Полша и Германия, например.

Цената на един комплект от машини за производство на картофи е висока, но в рамките на две-три години при добър пазар те се изплащат, като в същото време се гарантира нормална рентабилност.

Технологичните операции по картофените полета през сезона са няколко:

* обработка на площите за засаждане и торене

* засаждане на картофите - ранните през февруари, обикновените в края на март и началото на април

* отглеждане с акцент върху растителната защита

* прибиране и съхранение с готовност за пазара

След всичките почвообработки и третирания, някъде в началото на април започна най-важното мероприятие -

засаждането на катофените полета

Всъщност сроковете зависят от месторазположението им /планинско или в равнината/ и от това в кой район на страната се отглежда картофената продукция.

Често използвани картофопосадъчни машини са тези от серията GL. Различните модификации са от 4- до 6-редови с разстояние между редовете 75 см, с 2 или 4 опорни колела и бункери за семето с хидравлично управление, с вместимост от около 1,5 т и нагоре. Задължително са снабдени със сита срещу замърсяване на посадъчните механизми и елементи.

Машините за засаждане са конструирани на основата на твърда рамка и теглото им варира от един до 2,5 т в зависимост от модела. Имат независимо, паралелограмно устройство за фиксиране на дълбочината на полагане на семето. Агрегатират се с трактори над 100 к.с. Този тип картофосадачки се отличават с висока производителност - от 0,8 до 1,5 ха/час.

Вече е обичайно моделите предлагани на агропазара да имат и устройство за внасяне на течен или гранулиран тор по време на засаждане, както и резервоари с вместимост от 100 и повече литра за РЗ препарати, дозиращи клапани за третиране на семената и специални помпи за нормална работа. В гамата картофопосадачни машини GL на Grimme

има и високоскоростни

Те са с параметри, подобни на останалите от тази серия - 4-6-редови с междуредие 75 см. И те имат устройства за фиксиране на дълбочината, която обикновено е 15-20 см. Но при тях бункерът за семената е с вместимост 3 т, с хидравлично управление.

Идеята е да се повиши производителността им. Задължително работят със ситата срещу замърсяване на устройствата за засаждане. Имат и диск с маркер вместо нож. Маркерите се сгъват хидравлично.

Нужната теглителна сила е почти същата както при другите машини от гамата, около 100-150 к.с. Този подход е част от тенденцията за оптимизиране на работния процес с добавена икономия от време, материали и амортизация, като с едно минаване се извършват няколко операции.

Това оборудване е за картофопроизводители професионалисти, които обработват по-големи площи за по-големи количества продукция за консумация и за семе. Колегите им с по-малки или средни стопанства т.е. с няколко десетки или няколкостотин дка продуктивна площ използват посадъчни машини от друг тип - с по-малки размери и капацитет, за по-малки трактори, с по-малко разходи. Пример за една такава нова машина е двуредовата картофопосадъчна

машина модел Близнаци

на фирма Bomet. Тя е комбинирана, високопроизводителна и многофункционална. В един работен цикъл извършва няколко дейности, свързани със засаждането, т.е. тя автоматично сее, прави бразди, оформя билото /гребена/ на реда. Междуредията при нея са от 60 до 75 см и променливи разстояния между семената от 29 до 35 см в зависимост от материала, от който са колелата - метални или гумени. Промяната на разстоянието между семената в реда може да бъде постигната чрез промяна на диаметъра на колелата. Дълбочината на засаждане е 10-15 см. Картофените садачки тип Близнаци имат триточкова система за навесване към трактора. Капацитетът на бункера за семето е от 180 до 300 кг. Теглото на машината е до 220 кг. Може да бъде агрегатирана с трактор с мощност 50 к.с. и повече.

Около петнайсет дни след садачните машини на картофените полета

навлизат тирообразуващите фрези

които имат важно качество - прецизност. Обработката с тези специфични за производството на картофи машини се отличава с висока точност, защото те трябва да оформят билото на лехите, в които в нужните срокове ще се развиват засадените растения. Фрезите, чиято роля е твърде отговорна за нормалното израстване на картофите и очаквания добив са с различна големина - 2-, 4- и 6-редови, разстоянието между редовете е обикновено от 75 или 90 см. Чрез тях производителят получава добре очертани, стабилни била, обемни и без смачкване. Конструкторите на тирооформящите фрези са се погрижили те да бъдат надеждни и работливи, с висока якост, издържащи продължителна експоатация с минимална поддръжка.

Изискванията към фрезовите формовъчни машини са значителни. Те трябва интензивно да обработват лехите в бързо стесняващите се времеви прозорци, подходящи за нормална работа в нивите. В същото време в основните изисквания към тях се включват:

* високата производителност

* екологичност

* действие на машината, щадящо структурата на земята

* удобството за управление

За по-високата им стабилност могат да се добавят и две допълнителни колела отпред. Освен това тези гребенообразуващи фрези загърлят рохкавата почва и образуват обичайните линии, нужни за точните очертания на лехите.

С възможността за различни варианти на фрезоване се постига целта всички редове да бъдат в еднообразна, изисквана от високата агрономия, обемна продуктивна форма. По този начин те осигуряват по-висока ефективност, която се получава при наличие на леко, просто и стабилно управление на машините. Нещо повече, те се справят безпроблемно и при обработка на по-тежки почви и изпълняват успешно своето предназначение да гарантират качеството на обработените площи чак до прибирането на реколтата.

Засаждането на картофите вече върви в пълна мяра.

Но

то би било непродуктивно

ако в ранната пролет в картофените полета не са извършени нужните редови почвообработки. Те са няколко и всеки пропуск е предпоставка за снижение на добива. Предварителните агротехнически мероприятия се извършват някъде с плугове. Някои са направили оранта още през есента, други - в началото на пролетната кампания. С оран или без оран повечето стопани пускат продълбочители. Други избират култиватори, които са подходящи и за нормално, и за фино разрохкване на повърхностния слой. Следва торенето и тогава, в рамките на нормалните срокове, се извършва засаждането.

Продълбочителите са за дълбоко разрохкване, разбиване на буци и унищожаване на растителни остатъци. Употребата им зависи от различни фактори - вид на почвата, състоянието ѝ и дали има допълнително уплътняване или получена, поради метеорологичните условия, кора на горния слой. Те са навесни и прикачни и имат своите особености и предимства - универсални са, със здрава конструкция,

подобряват въздушния баланс

на почвата и подпомагат съхранението на влагата. Могат да работят на дълбочина до 60 см. Тяхната поддръжка е проста, достъпна и неоскъпяваща дейностите на полето. Обичайно са с работна ширина от 2 до 6 метра. Продълбочителите, използвани при картофи, обикновено са дву-, три-, четири редови. В зависимост от това и от характера на полето се агрегатират към трактори с мощност 250 к.с. В нивите си българските картофопроизводители използват и обикновени фрези, и различни култиватори, между които са и тези от серията GR, разработена за условия, при които

се изисква интензивно култивиране

Големият брой зъбци и високата скорост на ротора добре разрохкват горния слой, при което се запазва почвената структура на полетата, очистват се и от камъни. С по-малкия диаметър на ротора, култиваторът GR се нуждае от по-малко мощност, което пести гориво и го прави по-икономичен. Машината е приспособена за предно или задно навесване. Като отговор на днешната тенденция за комбиниране на модули от различни инвентари с цел с едно минаване да се извършват две-три обработки и при картофите се ползват такива машини, какъвто е окопният култиватор с торовнасяне.