Птицевъдни компании от Великобритания отново са признати за световни лидери в ежегодната класация на Бизнес еталона за хуманното отглеждане на селскостопанските животни BBFAW (Business Benchmark on Farm Animal Welfare). BBFAW анализира 150 международни хранителни компании, като ги класифицира по мерките, насочени към защитата на животните.
В птицевъдния отрасъл най-добри резултати получава най-големият производител на яйца от свободни кокошки Noble Foods. Cranswick, Marks and Spencer, Waitrose. Две швейцарски вериги супермаркети - Coop Group и Migros, също получават статус първо равнище заради условията на отглеждане на птиците.
По данни на BBFAW 60% от водещите световни компании, занимаващи се с производство на хранителни продукти, водят активна политика за защита на животните и съответните процеси на управление за осигуряване на хуманно отглеждане.
Статус на компании от второ равнище във връзка с хуманно отглеждане на птиците, който предвижда, че хуманното отглеждане е неразривна част от бизнес стратегията, получават 2 Sisters Food Group, BRF SA, Maple Leaf Foods, McDonalds, Tyson Foods Inc, Yum! Brands Inc.
Всички компании са разделени на 6 равнища, като в последното са предприятията, които не са предоставили нито едно доказателство за спазване на хуманно отглеждане на птиците.