Опашката за кучето не е просто част от тялото му, а важен инструмент за комуникация с околния свят. Има емоционални кучета, които от радост махат опашка толкова неистово, че направо могат да я "счупят" - понякога се стига до образуване на рана, която трябва да се зашие. При такива кучета говорим за синдром на щастливата опашка - звучи безобидно и дори мило, но всъщност е много болезнено.

Този синдром възниква, когато животното постоянно удря опашката си по твърди повърхности - стени, под, мебели. В резултат на това на опашката се образува открита рана.

Разбира се, не всички кучета са заплашени от този синдром. Както е лесно да се досетим, за това е необходима опашка - при това тя трябва да е голяма, мощна и немного пухкава.

В рисковата зона попадат опашките на лабрадорите, питбул териерите и някои ловни породи

Но това само е необходимо условие, за да се развие този синдром. Както показва и самото наименование, опашката трябва да е "щастлива".

Всичко зависи от характера, обясняват ветеринарни лекари. Кучетата със синдрома на щастливата опашка са енергични, весели и безумно радващи се да видят хора

Те не престават да махат опашка, колкото и да ги боли.

В зависимост от дължината в кучешката опашка има от 5 до 20 прешлена. Ако поне веднъж сте били до голямо махащо опашка куче, то по всяка вероятност сте усетили силата на такива удари, сравними с удари на камшик. При това този "камшик" е много уязвим - доса тънката кожа едва покрива множество кръвоносни съдове.

Обикновено в рисковата зона са едрите мощни кучета с "гола" опашка
Снимка: ASPCA
Обикновено в рисковата зона са едрите мощни кучета с "гола" опашка Снимка: ASPCA